Luk

Øvelse: Har du glemt dig selv?

Kender du til at opleve stress og bekymringer? Eller hovedpine, andre smerter eller søvnløshed? Ambassadør og fysioterapeut Camilla Dew-Hattens sætter fokus på kroppen.

Camilla Dew-Hattens, ambassadør, Sig det højt

Kender du til at have været stresset længe eller haft mange bekymringer? Eller oplever du hovedpine, andre smerter eller søvnløshed? Og bliver det sværere at følge med i hverdagen, fordi kroppen begynder at give lyd fra sig i form af gener eller smerter?

Kroppen er ikke stærkere, end til den ikke er stærk nok
Camilla Dew-Hattens

Tænk engang, hvad din krop kan. Men kun hvis den bliver udfordret hensigtsmæssigt. Hvad er det, jeg hentyder til? – Jeg ville blot ønske, at alle mennesker indimellem tog sig en tænkepause, hvor de faktisk tænkte på sig selv. 

Lad mig bringe dit fokus hen mod dig. Nu er det dig selv, som er i centrum. Lyt lige til din krop, for hvad fortæller den dig egentlig? 

Jeg har nogle spørgsmål undervejs: Oplever du noget, der trykker eller generer? Og hvorfor? Hvad kan dine smerte egentlig være tegn på? 

Lad mig lede dine tanker i retning af, hvorvidt din mentale tilstand i forvildelse kan lade dig glemme, at kroppen bør være dit tempel, og du skal behandle den ordentligt. 

Dine kropslige reaktioner kan nemlig sagtens skyldes en form for belastning, som begynder at vise sig.

Jeg kan se det på dig, når du tager hånden op til hovedet og ømmer dig på tindingen, og jeg kan høre det på dig, når du hiver mig med ned i din verden af tankemylder.

Men jeg kan komme til at overse dig, hvis du ikke fortæller mig, at du også har ondt i maven og ligger vågen om natten. Den synlige, men også usynlige, smerte kunne være tegn på, at du måske skal i en anden retning, end den du er på vej ud ad.

Camilla Dew-Hattens

  • Autoriseret fysioterapeut fra 2018.
  • Kandidatstuderende i Sundhedsfremme, Sundhedsstrategier & Psykologi.
  • Arbejder til dagligt med forskning og står blandt andet for samtaler som behandling.
  • Inspireres af kroppen og filosofiske tanker.
  • Er modstander af det såkaldte ”hamsterhjul”.
...

Hvad end årsagen kan være til dine fysiske, men også psykiske, advarsler, håber jeg ud fra dette skriv, at du vil hjælpe dig selv på den ene eller anden måde til at se løsningsorienteret frem for at give op.

Tag et papir og en blyant. Smid telefonen i skraldespanden. Lav en kop te og så tænk over mulighederne, du har eller gerne gad skabe for dig selv. 

Dit mål er at øve dig i at flytte dig derhen. Du har flere muligheder, end du tror, men lad os ikke gøre os den naive forestilling, at du har alle muligheder. For vi er alle forskellige, og dette er hvad der gør os specielle. 

Begyndt nu med et kig indad på din hverdag og tag styringen over din krop, når du spørger, men også svarer dig selv. Ærligt: Ved du, hvad meningen med din hverdag er? Du skal ikke kende meningen med livet, men du bør skrive ned på dit papir, hvad der er meningsfuldt for dig. Jeg vil vove at påstå, at der ikke vil stå, at stress og smerter er meningsfuldt for dig.

Derfor stillede jeg spørgsmålene i begyndelsen – hvad er dine smerter egentligt tegn på og hvorfor? Jeg kan ikke give dig et entydigt svar. Men jeg håber, at mine spørgsmål kan bevidstgøre og facilitere dig til at reflektere over nogle af de erfaringer og faglig viden, jeg selv har tillært mig, som husker mig på, at man ikke skal glemme sig selv og derfor også prioritere sig selv og hvilken vej, man egentlig ønsker at fortsætte ud ad. 

Denne øvelse bør i øvrigt ikke være forbipasserende, men være et værktøj med fokus på, at du selv er vigtig, og dermed bliver det en livsstilsændring at tage sig godt af dig selv for derfor at optimere dine evner på arbejdet og dit private liv – uden smerter. 

Min livsfilosofi er at finde det meningsfulde i hverdagen og finde balancen mellem min krop, min fritid og arbejdstid. Hvis jeg glemmer mig selv, vil jeg læse denne artikel forfra. Det håber jeg også, du vil. Vi er blot mennesker, og kroppen er ikke stærkere, end til den ikke er stærk nok. Pas på dig selv både fysisk og psykisk.