Luk

Computerspil kan nedbringe stigmatisering af psykisk sygdom

Mange personer med psykisk sygdom oplever fordomme og forskelsbehandling fra samfundet. Computerspil kan gøre en forskel. Det viser amerikansk forskning. 

Computerspil Hellblade

Stigmatisering har store konsekvenser for menneskers liv og sundhed. En mulighed for at nedbringe stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom i samfundet kan være at vise psykisk sygdom i medier som film og bøger.   

Amerikanske forskere undersøgte den mulige effekt af computerspil på stigma. De satte en gruppe studerende til at spille computerspillet Hellblade, hvor hovedpersonen oplever psykoser. Efterfølgende skulle spillerne svare på spørgsmål om deres engagement i spillet og deres syn på personer med psykisk sygdom.  

Indlevelse og identifikation er nøglen 

Jo mere spillerne levede sig ind i computerspillets verden, jo mere identificerede de sig med spillets hovedperson. Og jo mindre ønskede de at undgå social kontakt med personer med psykisk sygdom. Dog fandt undersøgelsen ikke, at øget identifikation med hovedpersonen nedbragte spillernes fordomme mod personer med psykisk sygdom. 

Computerspillet er ikke udviklet med forebyggelse for øje. Man spiller spillet for at blive underholdt og ikke for at blive oplyst. Der er ifølge forskerne bag undersøgelsen et stort potentiale i, at kommercielle aktører indtænker nuancerede beskrivelser af personer med en psykisk lidelse i deres produkter. 

Kilde

Ferchaud, A. et al.: ”Reducing mental health stigma through identification with video game avartars with mental illness”. Frontiers in Psychology 2020; 11.