Luk

Depression kan ses i blodet 

Angst- og depressionssymptomer er ofte til stede hos den samme patient. Nu har hollandske forskere fundet biologiske markører, der er forskellige hos personer med henholdsvis depression og angst.

seks blodprøveampuller

Forskerne brugte data fra en igangværende undersøgelse af angst og depression i den hollandske befolkning. Deltagerne var testet for angst og depression med kliniske spørgeskemaer, og deres blodprøver blev undersøgt for indholdet af blandt andet fedtstoffer, kolesterol og transportproteiner.   

Personer med aktuel depression viste sig at være karakteriseret ved at have forhøjet indhold af flere af disse stoffer i blodet. Derimod sås forandringerne ikke hos personer, der havde haft en depression, men var blevet raske, eller hos personer med angst. Det er de samme karakteristiske forandringer, der gør sig gældende ved inflammatoriske tilstande, og som øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.  

Overensstemmelse med genetiske undersøgelser 

Forskerne konkluderer, at der er en særlig metabolisk profil, der kendetegner depressionsdiagnosen. Resultatet stemmer godt overens med genetiske studier. Selvom angst og depression også til en vis grad er koblet til de samme gener, så har områder i genomet, der er specifikke for depression, særligt mange gener, der også er koblet til forhøjet triglycerid (et særligt fedtstof) i blodet. Forskerne kan dog ikke afvise, at forskellene i blodets indhold af fedtstoffer kan skyldes forskelle i livsstil mellem personer med angst og depression. Dog har man i undersøgelsen taget højde for deltagernes BMI i analyserne af sammenhængen mellem blodfedt og depression. 

Undersøgelsen giver håb om, at det i fremtiden vil være muligt at diagnosticere psykiske sygdomme med mere objektive og simplere undersøgelser. 

Kilde

de Kluiver, H. et al.: ”Metabolomic profiles discriminating anxiety from depression”. Acta Psychiatr Scand 2021.