Luk

Fald i antallet af skizofrenidiagnoser i Finland 

Forklaringen kan være, at færre gravide og småbørn er udsat for virusinfektioner. 

Hænder folder om hinanden

Udviklingen af skizofreni er sat i forbindelse med graviditets- og fødselskomplikationer, fx infektioner og iltmangel under fødslen, der kan påvirke fostrets hjerne. Særligt den form for skizofreni, der betegnes kataton skizofreni (karakteriseret ved stereotype bevægelser, kropslig uro eller stivnen i bestemte stillinger) er sat i forbindelse med akutte infektioner. 

Finske forskere har fulgt udviklingen i skizofrenidiagnoser i landet fra 1972 til 2014. I den periode faldt andelen af nye tilfælde af skizofreni med over 20 procent blandt personer født i perioden 1956-1989. Faldet sås især hos den gruppe, der blev diagnosticeret, når de var 16-25 år gamle. Andelen med kataton skizofreni faldt med hele 90 procent i samme periode.  

Sammenhæng med polio 

Undersøgelsen viser, at faldet i skizofrenidiagnoser, og især kataton skizofreni, nøje følger et tilsvarende fald i udbredelsen af polio i det finske samfund. Forskerne anser sammenhængen for at være meget udtalt og potentielt en kausal sammenhæng. Man fandt derimod ingen sammenhæng mellem udbredelsen af mæslinger og skizofrenidiagnoser i landet. 

Mange studier undersøger i disse år sammenhængen mellem infektionssygdomme og udviklingen af psykiske sygdomme.

Kilde

Tanskanen, A. et al.: ”Incidence of schizophrenia and influence of prenatal and infant exposure to viral infectious diseases”. Acta Psychiatr Scand 2021; 143: 487-494.