Luk

Psykiske lidelser koster i gennemsnit mere end 10 år på arbejdsmarkedet

Et dansk studie giver som det første nogensinde et overblik over antallet af tabte arbejdsår i forbindelse med psykiske lidelser.

Kvinde, mur, profil

Forskerne gennemgik – via nationale registre – data fra personer i alderen 18-65 år i en periode på 22 år: En studiepopulation på hele 5.163.321 personer, der var bosat i Danmark i perioden. Af dem havde 488.775 (9,5 procent) en psykiatrisk diagnose ud fra oplysninger indhentet fra Det Psykiatriske Centrale Forskningsregister.

Læs mere

Du kan læse mere om studiet på Aarhus Universitets hjemmeside: Psykiske lidelser koster år på arbejdsmarkedet

...

Studiepopulationen blev fulgt i administrative registre med oplysninger om arbejdsmarkeds- og uddannelsestilknytningen i op til 22 år, fra januar 1995 til december 2016.

Forskerne anvendte en ny metode til at beregne, hvor mange arbejdsår (år med aktivt arbejde eller indskrivning på en uddannelse) personer med en psykiatrisk diagnose og den generelle befolkning forventedes at have tilbage på arbejdsmarkedet.

Tab i arbejdsår

Resultaterne fra studiet viser, at personer med en psykiatrisk diagnose i gennemsnit arbejdede eller var indskrevet på en uddannelse i 12,8 år efter diagnosetidspunktet, sammenlignet med 23,3 år for den generelle befolkning med samme køn og alder.

Personer med en psykiatrisk diagnose tabte således i gennemsnit 10,5 arbejdsår sammenlignet med den generelle befolkning.

Der blev også set på 24 specifikke typer af psykiatriske diagnoser, og alle typer var forbundet med tab af arbejdsår, men der var store forskelle i graden af påvirkning.

Personer med diagnosen skizofreni mistede således 24 arbejdsår i gennemsnit, efter at de havde fået diagnosen, mens personer med diagnoserne depressiv enkeltepisode eller tilbagevendende depression mistede 10 arbejdsår.

Behov for investering

Forskerne bag studiet påpeger, at der er behov for at investere i programmer og indsatser, der kan reducere omfanget af tabte arbejdsår blandt personer med psykiske lidelser og hjælpe dem med at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Kilde

Plana-Ripoll et al.: “The association between mental disorders and subsequent years of working life: a Danish population-based cohort study”. Lancet Psychiatry. Januar 2023.

Pige, kigger i kamera

Flere og flere får en psykisk lidelse. Unge mistrives. Børn bliver glemt. Psykiatrien i Danmark er ved at kollapse! Du kan gøre en forskel. Lige nu.