Luk

Småbørn kommer oftere til lægen, hvis mor eller far har en psykisk sygdom

Mors og fars psykiske helbred har betydning for familiens brug af sundhedsvæsenet. Psykisk sygdom betyder flere lægebesøg, viser ny forskning.

Barn sammen med mor og far

Tidligere undersøgelser af børn, der vokser op med forældre, der har psykisk sygdom, har især haft fokus på mødre med alvorlig psykisk sygdom. Nu har danske forskere fulgt børn født i Danmark i årene 2000-2016 i deres første leveår.

Undersøgelsen viser, at børn i familier, hvor begge forældre er blevet behandlet af en psykiater, havde 35 procent øget sandsynlighed for at komme på skadestuen og 41 procent øget risiko for indlæggelse, sammenlignet med børn, hvor ingen af forældrene havde psykisk sygdom. Mildere psykisk sygdom hos forældrene, fx behandling hos den praktiserende læge, var også forbundet med øget sandsynlighed for blandt andet indlæggelse og skadestuebesøg hos barnet. 

Rask forælder beskytter 

Hvis den ene forælder var rask og den anden syg, var børnenes sandsynlighed for at komme på sygehuset stadig forøget, sammenlignet med børn af to raske forældre – men mindre end hos børn, hvor begge forældre var syge. Undersøgelsen viste desuden, at psykisk sygdom hos både mor og hos far havde en sammenhæng med børnenes brug af sundhedsydelser.  

Forskerne peger på, at man i sundhedsvæsenet skal være mere opmærksom på mildere psykiske sygdomme hos forældrene og den betydning, det kan have for deres børn.

Kilde

Heukendorff, S. et al.: ”Parental mental health conditions and use of healthcare services in children the first year of life – a register-based, nationwide study”. BMC Public Health 2021: 21 (557).