Luk

Søvnterapi undersøgt som behandling for depression

Depression rammer en stor del af befolkningen og medfører ofte nedsat livskvalitet og kan i værste fald føre til selvskade og selvmord. Derfor er hurtig, lindrende behandling vigtigt. 

Søvnløs

At sove for meget eller for lidt er et af symptomerne på depression. Forskere har derfor undersøgt, om det at ændre på søvnen i sig selv kan hjælpe på depressionssymptomer.

De fandt, at det at holde sig vågen en enkelt nat muligvis kan give en øjeblikkelig lindring af depressionssymptomer. Hvor lang tid denne lindring holder, er mere usikkert. Forskerne peger på, at selv en kortvarig lindring af symptomer er vigtige i behandlingen af depression. Det varer nemlig som regel noget tid, inden antidepressiv medicin virker. Og i den periode kan søvnterapi måske have sin berettigelse. 

Det fremgik af undersøgelserne, at der var forskel på, hvor effektiv søvnterapi var, mellem fx ældre og yngre personer og mellem personer med forskellige former for depression. Der er også forskel på, hvordan de forskellige undersøgelser måler på effekten af behandlingen. Derfor er der brug for mere god forskning på dette område, og indtil da nøjes forskerne med at betegne søvnterapi som en lovende mulig behandling af depression. 

Kilde

Ioannou, M. et al.: ”Sleep deprivation as treatment for depression: Systematic review and meta-analysis”. Acta Psychiatr Scand 2020