Luk

Større risiko for psykisk sygdom, hvis du var fattig som barn

Danske forskere viser, at jo længere tid et barn tilbringer i fattigdom, jo større er sandsynligheden for at få en psykisk sygdom som voksen.

Mønter

Undersøgelsen er en registerundersøgelse, der omfatter alle børn født af danske forældre i årene 1980-2000. Forældrenes indkomst blev udregnet ved barnets fødsel, og når det var fem, ti og 15 år gammelt. Desuden blev registrene anvendt til at undersøge, om børnene fik en psykiatrisk diagnose. 

For de børn, hvor forældrenes indkomst lå i den laveste femtedel, da barnet blev født, lå risikoen for at få en psykisk sygdom, inden de var i slutningen af 30’erne, på 25 procent. Risikoen for børn af den rigeste femtedel var kun cirka halvt så stor. Hvis forældrene havde været fattige gennem hele barnets opvækst, var barnets risiko for psykisk sygdom på 34 procent, mens risikoen var 12 procent for de børn, hvis forældre havde været blandt de rigeste gennem hele barnets opvækst – altså en næsten tre gange øget risiko. 

Forskerne fandt, at børn af de fattigste forældre havde øget risiko for at udvikle alle former for psykisk sygdom, undtagen spiseforstyrrelser. Risikoen blandt de fattigste er især høj, når det gælder misbrug og personlighedsforstyrrelser. Det gælder også, når der tages højde for andre forhold som fx forældrenes psykiske sygdom og uddannelse.

Kilde

Hakulinen, C. et al.: ”Parental income as a marker for socioeconomic position during childhood and later risk of developing a secondary care-diagnosed mental disorder examined across the full diagnostic spectrum: a national cohort study”. BMC Medicine 2020; 18: 323