Luk

Livet i en ekstrem præstationskultur

Danske håndbold- og fodboldspillere behøver ikke længere være alene om psykisk sygdom og mental sundhed. Organisationen 4Player hjælper spillerne videre i karrieren og står klar, når de har mentale udfordringer. Tør man håbe på en sundere sportskultur?

Gul kegle på optegnet streg på fodboldbane

En larmende tavshed ramte Danmark i sommeren 2021. Det danske herrelandshold i fodbold spillede imod Finland i Parken, og hjemme i stuerne var befolkningen samlet foran skærmene. Mange husker, hvor de var, da Christian Eriksen faldt om med hjertestop. Han overlevede, og i dagene efter begyndte der at blive plads til en ømhed og skrøbelighed hos holdkammeraterne, som vi ikke var vant til at se hos mandlige atleter – slet ikke i fodbold.

Titel

Kresten Blæsild er rådgiver i 4Player, et selskab startet af Spillerforeningen, som også har indgået aftale med Håndbold Spiller Foreningen og Danske Elitesportsudøveres Forening om levering af 4Player-ydelser.

Udøverne kan blive rådgivet om forhold på og uden for banen og om den aktive karriere og den karriere, der venter på den anden side af sporten.

De seneste år har de haft et øget fokus på mental sundhed. Ligesom i resten af samfundet fylder det nemlig mere og mere i både håndbold og fodbold.

...

”Spillerne lever i en ekstrem præstationskultur. Vores medlemmer har de samme problematikker som alle andre. Men de har et konstant pres på sig. De kan både opleve stress, fordi de spiller hele tiden og stress, fordi de ikke spiller. De får skader, de har kontraktudløb og skal levere 100 procent hver dag,” fortæller Kresten Blæsild.

Han ved, hvad han taler om. Allerede i studietiden havde han fokus på idrætspsykologi og skrev speciale om karriereophør: For hvad venter professionelle atleter, når den aktive karriere lakker mod enden? En ny karriere? Tomhed?

”Spillerne har jo det job, som alle vil have. Så vi hjælper dem med at få en karriere nummer to, der på alle måder også er tilfredsstillende. Vi arbejder for, at spillerne har det godt – hele livet. Og efter vores fokus på uddannelse og job i starten er vi nu et sted, hvor vi også har behov for at arbejde endnu mere målrettet med mental sundhed.”

Mental sundhed er et vidt begreb. Så hvad vil det sige, at 4Player som organisation arbejder med det i relation til sport? Det betyder blandt andet, at medlemmerne kan få hurtig adgang til en psykolog, og at de fx kan få hjælp til at bekæmpe ludomani og diverse misbrug. Velkendte fristelser i en sportsverden, der ofte byder på den farlige kombination af meget tid og mange penge.

Men der er også aspekter, som vi ofte ikke tænker over, fordi vi ikke hører om det: En depression på grund af en skade eller mentalt pres i forbindelse med et kontraktudløb. Bliver man forlænget? Vil man forlænge? Skal man til at finde et nyt hjem til sin familie, måske endda i et andet land?

Mange af os kender nok til dele af denne tvivl fra vores eget arbejdsliv. Om man er det rigtige sted, om man føler sig værdsat, og om man har modet, overskuddet og lysten til noget nyt. De færreste har gavn af at gå alene med så store overvejelser, og her har spillerne gavn af de mange års erfaring hos 4Players rådgivere.

Afhængig af arbejdspresset

51 procent af vores medlemmer har sagt, at de aldrig ville tale med deres træner, hvis de går med noget.
Kresten Blæsild

”51 procent af vores medlemmer har sagt, at de aldrig ville tale med deres træner, hvis de går med noget. De er i en situation, hvor de ofte heller ikke kan tale med de holdkammerater, som samtidig kan være konkurrenter. Men det bliver mere normalt at tale om mentale udfordringer. Vi er overhovedet ikke i mål, men vi mærker det mere og mere, når vi er på besøg i klubberne, at spillerne åbner op.”

Kresten Blæsild kalder det et kulturskifte, og man ser det også i resten af samfundet. Men der er lang vej endnu med den nødvendige aftabuisering. Derfor rækker 4Player også ud til medlemmerne. Bliver en spiller fx skadet, ringer de for at høre, om personen er okay og gør opmærksom på, at man også kan få hjælp til de mentale udfordringer, der kan være forbundet med en fysisk skade.

Det er ikke bare en udfordring for håndboldspillere og fodboldspillere på eliteplan. Alle har brug for at vide, at der er nogen at række ud til, når man har brug det. Og ikke mindst hvor man kan gå hen.

At leve med arbejdspres er et vilkår for atleter. Derfor kunne man måske tro, at de ser frem til at slippe for det, når den aktive karriere går på hæld. Men hvis det er det eneste, man har prøvet, er det svært at forestille sig andet:

”Mange er glade for at slippe for presset i første omgang, men når de skal i gang med karriere nummer to, søger de det igen. Mange vil fx gerne være ejendomsmæglere. De forbereder sig hele ugen, og så skal de præstere om søndagen.”

Sport og psykisk sygdom, kollage

Når vi ser på atleter, ser vi ofte bare en krop. En toptrænet krop. Vi får ikke en fornemmelse af mennesket bag. Når vi får et glimt af sportsstjernernes hverdag, er det sjældent et liv, vi kan relatere til. Men i de senere år er der begyndt at ske...