Luk

Flere kommuner skal tage ansvar

En tidlig og systematisk opsporing og indsats – i forhold til børn og unge i familier med psykisk sygdom – kræver en opkvalificering af det personale i kommunerne, som møder børnene og deres forældre: pædagoger, lærere, sundhedsplejersker, men også medarbejdere i jobcentret og socialpsykiatrien.

Tina Mastrup, seniorbørnefaglig medarbejder i Psykiatrifonden

Titel

Af Tina Mastrup, seniorbørnefaglig medarbejder i Psykiatrifonden

...

I disse måneder bliver der talt meget om trivsel og mistrivsel. Mange unge mistrives og har det samlet set værre end for bare få år siden. Vi ved, at psykisk sygdom ofte debuterer i ungdommen, og mange unge i mistrivsel kan risikere at udvikle en psykisk sygdom.

 For børn og unge gælder det, at der er et lille vindue, hvor man kan nå at sætte ind, før de viser tegn på decideret psykisk sygdom. 
Tina Mastrup, seniorbørnefaglig medarbejder i Psykiatrifonden

Som samfund skal vi hjælpe alle med psykisk sygdom – uanset alder og baggrund – men mest effektivt er det at nå mennesker, før sygdommen rammer. For børn og unge gælder det, at der er et lille vindue, hvor man kan nå at sætte ind, før de viser tegn på decideret psykisk sygdom. Børn og unge, der vokser op med forældre med psykisk sygdom, er i særlig risiko. Derfor er forebyggelse og den tidlige indsats så vigtig.

Behov for opkvalificering

En tidlig og systematisk opsporing og indsats – i forhold til børn og unge i familier med psykisk sygdom – kræver uddannelse af fagpersoner i kommunerne. Der er behov for en opkvalificering af det personale i kommunerne, som møder børnene og deres forældre: pædagoger, lærere, sundhedsplejersker, men også medarbejdere i jobcentret og socialpsykiatrien.

Dem, der er tæt på børnene, skal have den nødvendige viden og kompetencer til at handle i tide og turde åbne samtalen. På samme måde skal fagpersoner i jobcentret tale med borgere med psykisk sygdom om, hvordan de kan støtte deres børn bedst muligt, og henvise videre til indsatser.

Vores eget kompetencecenter Kombu, som vi har oprettet sammen med Region Nordjylland og Region Hovedstaden, arbejder med netop dét, og vi kan se, at behovet ikke bliver mindre.

Fakta om Kombu

Kombu er Det Nationale Kompetencecenter for Børn og Unge i familier med psykisk sygdom.

Her kan fagpersoner søge viden og rådgivning. Kombu tilbyder både vejledning, konkrete værktøjer og opkvalificering i form af e-learning til forskellige faggrupper.

Læs mere på kombu.dk

...

kombu.dk findes konkrete råd, vejledninger og værktøjer, som er lette at anvende i praksis. Der er information om både de helt små børn, skolebørn, unge eller voksne og hjælp til, hvordan man kan tale om psykisk sygdom med både børn og forældre. Formålet er at hjælpe dem til at leve bedst muligt med de udfordringer, psykisk sygdom i familien kan give, og sætte ind med støtte, hvor det er nødvendigt.

Behov for information

Alle børn og unge har behov for information. Nogle har desuden brug for at gå i en samtalegruppe, og nogle få har brug for endnu mere hjælp.

Kompetencecentret har lavet en oversigt over tilbud i de enkelte kommuner, men det er langt fra alle kommuner, der tilbyder hjælp til børn og unge i familier med psykisk sygdom. Vi efterlyser, at flere kommuner tager denne opgave på sig og sætter systematisk ind over for denne identificerbare gruppe af børn og unge, som vi ved er i høj risiko for selv at blive ramt af psykisk sygdom.

Nogle sidder måske og tænker, at det lyder frygteligt dyrt. Men det er dyrere at lade være. Hvis vi først sætter ind, når problemerne har vokset sig så store, at det kræver en endnu større indsats, vil det koste meget mere – både økonomisk og menneskeligt.