Luk

”Det er nemmere at få folk til at lytte med humor”

Oliver Ljunggren arbejder i socialpsykiatrien, og så laver han comedy. Han er også psykisk syg. Som arrangør og vært for ”Psykisk Sjov” skaber han i samarbejde med andre danske komikere et underholdende og aftabuiserende stand-up-show til støtte for Psykiatrifondens arbejde. Den 29. juni 2023 går det løs igen!

Oliver Ljunggren optræder på scenen

Stand-up-comedy kom til Oliver lettere tilfældigt på et tidspunkt, hvor han havde det allersværest og kæmpede med sit psykiske helbred. I en periode med mani fik han den idé at tilmelde sig et open mic-arrangement. Det var en succesoplevelse, og siden har det kun taget fart. Oliver blev som 16-årig diagnosticeret med Aspergers syndrom og senere hen bipolar lidelse og har periodevist lidt af depressioner. Han er også kronisk syg og har haft flere blodpropper gennem livet.

Titel

I en undersøgelse fra 2017 sagde 22% med psykisk sygdom nej til, at de havde været åbne om deres sygdom over for andre end deres nærmeste.

”ÉN AF OS befolkningsundersøgelse 2017”. PrimeTime kommunikation 2017

Selvom det er hårde og alvorlige livsvilkår, mener Oliver, at det er vigtigt at kunne grine af det og tilføjer: ”Comedy er en god måde til at sige nogle ting på en lidt ukonventionel måde og bryde tabuer.” Humor og stand-up har givet ham en retning i livet og en større omgangskreds.

I juni går det løs igen, når 14 fantastiske komikere står på Bremen Teater. Som altid kan man forvente en forrygende aften med mange grin. Hvis du skal med, så book billetter på Bremens website her:

Line-up og billetter

Humor skaber opmærksomhed

Det vigtigste for Oliver er at bekæmpe de fordomme, der er forbundet med psykisk sygdom, og åbne op for samtaler: ”Hvis der ikke er en eksisterende interesse, så er det nemmere at skabe kontakt, hvis man bruger humor.”

Han kender mange andre komikere, der også har kæmpet med svære ting gennem livet og ser humor som et værktøj til at bearbejde følelserne og nedbryde stigmaet om psykisk sygdom: ”Der er en udbredt holdning om, at man ikke skal lave sjov med psykisk sygdom – og selvfølgelig alt med måde – men det er nemmere at få folk til at høre efter, hvis man laver sjov, end hvis man laver et foredrag.”

Og som Oliver også understreger, så gør det en verden til forskel, at dem, som laver vittighederne, har personlig erfaring med emnerne, de gør grin med – vi griner med hinanden.

Kunsten at gøre den maniske energi konstruktiv

Idéen og konceptet bag ”Psykisk Sjov” slog rødder i en periode, hvor Oliver havde det særligt dårligt. Han fik lyst til at gøre de øjeblikke af manisk energi, som følger med en bipolar lidelse, mere produktive og målrettede: ”Når jeg er manisk, så må der gerne ske større ting, og jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne gøre de maniske trip relevante.”

At være 'manisk'

Man taler både om mani og hypomani, som er en lettere form for mani. Der er sandsynligvis en under- eller fejldiagnosticering af den sidste type, hvor flere kun blive behandlet for depression.

Den Danske Ordbog, 2022

I samme periode modtog Oliver også kontanthjælp og var på vej i flexjob. Så Oliver fik et styrket ønske om at bidrage til samfundet på sin egen måde. Og med sin baggrund taget i betragtning var Psykiatrifondens sag oplagt at støtte.

”Det er et relaterbart emne for mange, men der er også en pokkers masse misinformation i befolkningen. Det er fint at komme ud og få snakket højt om det, og jeg syntes, Psykiatrifonden var et genialt sted at starte.”

Oliver ønsker at fortsætte med ”Psykisk Sjov”, så længe det giver overskud, og så længe han føler, der kommer noget positivt ud af det. Samtidig vil han ikke tage al æren for succesen. For som han siger: ”Uden de gode komikere, der har sagt ja til at være med helt gratis, havde det ikke været muligt. De skal have mindst lige så meget ros som mig.”

Oplev blandt andet Thomas Warberg, Dan Andersen og Audrey Castsñeda på Bremen Teater den 29. juni 2023. Vi glæder os!

Book billetter