Luk

Direktør i Psykiatrifonden: Mennesker med psykisk sygdom kommer ikke i beskæftigelse af pisk

Den nye kontanthjælpsreform skal motivere til at få flere i arbejde, men risikerer at ødelægge liv for nogle af dem, der ikke kan. Det siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.

Marianne Skjold Larsen

Titel

Kommentar af Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden
Bragt i Avisen Danmark den 31. oktober 2023

...

Forleden kunne man i Ekstra Bladet læse om Priya, hvis datter lider af paranoid skizofreni, har autisme, hallucinationer og bor i et socialpsykiatrisk botilbud. Hun magter ikke at deltage i et aktivitetstilbud, selvom det ligger i huset lige ved siden af. Hun er med andre ord ramt af psykisk sygdom i en grad, der er definerende og begrænsende for det meste af hendes liv. 

Og så er datteren ramt af den nye kontanthjælpsaftale, regeringen, Radikale Venstre, Konservative og Socialistisk Folkeparti er blevet enige om. Den skal få flere til at tage et arbejde, men den går ud over danskere med svær psykisk sygdom som Priyas datter. 

Mon der er nogen i aftalepartierne, der kan forklare, hvordan Priyas datter selv med al mulig motivation skal opnå det?
Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden

Aftalen betyder, at en ung med udvalgte psykiske sygdomme, der bor ude og ikke har børn, går fra at få 11.944 kroner i kontakthjælp, til i fremtiden at få blot 7.955 kroner at leve for. Altså en nedgang på 4.000 kroner. 

Dette er ifølge Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen for at sørge for at ”ydelserne ikke er markant højere, end hvis du for eksempel starter i uddannelse”, som ministeren siger til DR. De unge skal altså finde et job eller en uddannelse, og den lavere sats skal få det til at glide nemmere. Der er med andre ord tale om økonomiske incitamenter.  

Mon der er nogen i aftalepartierne, der kan forklare, hvordan Priyas datter selv med al mulig motivation skal opnå det? For det er simpelthen ikke økonomien, der afholder hende fra at bevæge sig ud på arbejdsmarkedet. Det er hendes psykiske helbred.  

Hele øvelsen sparer statskassen for rundt regnet 16 millioner kroner. Vi bør spørge os selv, om det er det værd at gøre livet hårdere for de 4.000 mennesker med psykisk sygdom, det rammer. 

I virkeligheden burde mennesker med så svær psykisk sygdom aldrig have været på kontanthjælp, hverken med eller uden det tillæg, der nu fjernes. Problemet med det nuværende tillæg er derudover, at det tildeles på baggrund af specifikke diagnoser (primært skizofreni og personlighedsforstyrrelser), i stedet for – som det burde være – på baggrund af hvor ramt man er af sin sygdom. Det er uholdbart, at man kan være alvorligt syg, men ikke have den rigtige diagnose til at få økonomisk hjælp.  

Men selvom den nuværende ordning ikke er ideel, så er det fuldkommen uansvarligt at fjerne den uden at sikre en ny. I stedet burde man sørge for, at unge med en psykisk sygdom kan få en mere varig og stabil økonomisk støtte, mens de får behandling og forsøger at få det bedre. En ordning, hvor uddannelse og beskæftigelse holdes åben som en mulighed, men ikke er en betingelse. I stedet for at behandle psykisk syge unge mennesker som om, at det er dovenskab eller uvilje, der afholder dem fra arbejde og uddannelse.   

Behandlingen af mennesker med psykisk sygdom i den nye kontanthjælpsaftale er inhuman og kontraproduktiv.
Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden

Nogle mennesker har så alvorlig psykisk sygdom, at de aldrig kommer i arbejde. Nogle vil med den rette behandling og støtte kunne tage et fleksjob, og andre ville kunne komme i fuld beskæftigelse, hvis de får den rigtige hjælp. I en tid med stort fokus på manglende arbejdskraft, skal der herfra lyde en opfordring til reelt at bidrage til, at det kan lade sig gøre. 

Det kan for eksempel være ved at gøre det nemmere for såvel borgere som virksomheder at få succes med flexjobordningen, eller det kan være ved at udbrede og støtte uddannelsestilbud som HF Inklusion+, hvor unge med diagnoser på autismespektret eller et lignende støttebehov får hjælp og støtte til at tage en studentereksamen. Det kan være ved at udvikle og opbygge et nyt tilbud til unge, der af forskellige grunde er langt væk fra at kunne tage en uddannelse eller arbejde, som giver dem en varig og stabil ydelse, imens de får den behandling, de har brug for, og de får den støtte og hjælp, de har brug for til at nærme sig uddannelse, arbejde eller i det hele taget det liv og de muligheder, der er rigtigt og opnåeligt for den enkelte. 

Behandlingen af mennesker med psykisk sygdom i den nye kontanthjælpsaftale er inhuman og kontraproduktiv, og i stedet for at få flere unge med svær psykisk sygdom i arbejde, får man ved at fjerne deres økonomiske grundlag desværre kun flere unge hjemløse.