Luk

Psykiske lidelser spiller en væsentlig rolle i oplevelsen af social eksklusion

Behov for hjælp i forhold til psykisk sygdom bliver langtfra altid opfyldt. Det viser Fællesskabsmålingen 2022, der er en repræsentativ undersøgelse af livsvilkår og social eksklusion blandt voksne i alderen 18-69 år bosat i Danmark.

Kvinde, mand, sidder, lytter holder om skulder

Undersøgelsen opdeler den voksne del af befolkningen i tre grupper ud fra deres svar på en spørgeskemaundersøgelse. Der er blandt andet spurgt om livstilfredshed, deltagelse i fællesskaber, fysisk og psykisk helbred, økonomi, tillid, fritid og foreningsliv:

  1. ”Majoritetsgruppen” (71 procent), der føler sig som en del af de fællesskaber, de færdes i, og kun har ganske få udfordringer på de områder, som der spørges ind til.
  2. ”Risikogruppen” (24 procent), der er ramt af forskellige udfordringer i livet, som begrænser deres deltagelse i fællesskaber.
  3. ”Eksklusionsgruppen” (5 procent), der har massive problemer på mange områder af deres liv og oplever en høj grad af social eksklusion.

En bekymrende udvikling

Udfordringer med det psykiske helbred er en væsentlig faktor i oplevelsen af social eksklusion. I eksklusionsgruppen er der 64 procent, der har en psykisk lidelse eller psykiske problemer, mens det gælder for 27 procent i risikogruppen og 6 procent i majoritetsgruppen.

Undersøgelsen viser også, at blandt personer med en psykisk lidelse eller psykiske problemer i eksklusionsgruppen har 62 procent været i psykologisk eller psykiatrisk behandling inden for de seneste to år. Det er færre end i 2016, hvor 75 procent havde været i behandling inden for de seneste to år.

Får ikke den nødvendige hjælp

Faldet i andelen, der har været i behandling, kan være med til at forklare, at der i 2022 også er flere, der oplever, at de ikke får den nødvendige hjælp til deres psykiske udfordringer.

37 procent af alle, der har behov for hjælp til deres psykiske lidelse eller psykiske problemer, oplever, at de ikke får den nødvendige hjælp sammenlignet med 25 procent i 2016.

Værst står det til i ”eksklusionsgruppen”, hvor 56 procent føler, at de ikke får den nødvendige hjælp, i forhold til 51 procent i 2016.

Udviklingen er bekymrende, fordi manglende hjælp, ifølge rapporten, kan spænde ben for ens kontakt til venner, familie og netværk og dermed være med til at skabe ensomhed, der er særligt dominerende i eksklusionsgruppen.

Kilde

Fællesskabsmålingen 2022 – En undersøgelse af livsvilkår og social eksklusion i Danmark. VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. København, 2022.  

Pige, kigger i kamera

Flere og flere får en psykisk lidelse. Unge mistrives. Børn bliver glemt. Psykiatrien i Danmark er ved at kollapse! Du kan gøre en forskel. Lige nu.