Luk

Sammensætningen af tarmbakterier kan påvirke udviklingen af anoreksi og fastholde lidelsen

I et dansk studie fra 2023 viste forskere, at forandringer i tarmenes mikrobiota både bidrager til og fastholder anoreksi. Mikrobiota dækker over de mikroorganismer af bakterier, virus og svampe, som lever i vores tarme.

Mikrobiotar, tarm, til artiklen 'Sammensætningen af tarmbakterier kan påvirke udviklingen af anoreksi og fastholde lidelsen'
Billedet er AI-genereret.

Anoreksi er en sygdom med en høj dødelighed. Omkring 95 procent af personer med anoreksi er kvinder, og sygdommen har en forekomst i befolkningen på cirka 1 procent. Der forventes dog at være et mørketal, da der ses en tydelig stigning i antallet af drenge og unge mænd med spiseforstyrrelser. Anoreksi skyldes sandsynligvis både genetiske og miljømæssige påvirkninger samt ændrede mikrobiota i tarmene.

Studiet af tarmbakteriers sammenhæng med udviklingen af anoreksi baserer sig på 77 kvinder med anoreksi og 70 kvinder uden. I studiet har man foretaget afføringstransplantationer fra de to grupper af kvinder til bakteriefri mus. De mus, som fik afføring fra kvinder med anoreksi, havde generelt sværere ved at tage på i vægt. Undersøgelsen viser samtidig, at det center i musenes hjerner, som regulerer appetit og social adfærd, også var ændret. Derudover havde de en øget fedtforbrænding. 

Forskningsresultaterne indikerer, at forandringer i tarmenes mikrobiota både bidrager til udviklingen af anoreksi og fastholdelse af sygdommen. Denne nye viden kan være første skridt på vejen til en mulig fremtidig behandling for anoreksi. 

Kilder

Fan, Y., Støving, R.K., Berreira Ibraim, S., Hyötyläinen, T., Thirion, F., Arora, T., Lyu, L., Stankevic, E., Hansen, T. H., Déchelotte, P., Sinioja, T., Ragnarsdottir, O., Pons, N., Galleron, N., Quinquis, B., Levenez, F., Roume, H., Falony, G., Vieira-Silva, S., Raes, J., Clausen, L., Telléus, G.K., Bäckhed, F., Oresic, M., Ehrlich, S.D., Pedersen, O. (2023). The gut microbiota contributes to the pathogenesis of anorexia nervosa in humans and mice. Nat Microbiol. 2023 May;8(5):787-802. 

Sundhedsstyrelsen. (2022). Fagligt oplæg til en 10-årsplan: Bedre mental sundhed og en styrket indsats til mennesker med psykiske lidelser.

...
Spiseforstyrrelser, ikon

Anoreksi er en spiseforstyrrelse, hvor man sulter sig for at opnå en meget lav vægt. Ønsket om vægttab handler især om frygt for at miste kontrollen over spisningen og blive tyk.