Luk

Tidlig indsats mod behandlingsresistent depression kan redde arbejdslivet

En dansk undersøgelse viser, at personer med behandlingsresistent depression har langt mere sygefravær og ringere tilknytning til arbejdsmarkedet end personer med depression, der kan behandles.

Mand, står, rekleksion i vindue

Undersøgelsen definerer en depression som ”behandlingsresistent”, hvis patienterne gennemgår tre forskellige behandlinger på et år. Behandlingerne omfatter skift i antidepressiv medicin eller elektrochokbehandling.

Vidste du ...

... at man fra omkring 1400-tallet og indtil 1863, hvor den blev afskaffet, kunne forvare ”sindssyge” i en dårekiste? En dårekiste er et bur med tremmer, som kan låses. Der var altså tale om ren og skær opbevaring og ikke behandling.

...

Undersøgelsen måler, hvor mange der er i arbejde, et år før og efter at de diagnosticeres med behandlingsresistent depression, og sammenligner resultatet med personer, der har en depression, som ikke er behandlingsresistent.

Personer med depression er i forvejen en udsat gruppe, når det kommer til arbejdsmarkedstilknytning, men andelen af personer med sygefravær er markant højere, hvis de har en behandlingsresistent depression. At være i arbejde eller under uddannelse er vigtigt i forhold til at blive rask, og undersøgelser viser, at jo længere tid du er væk fra arbejdsmarkedet, jo sværere er det at komme tilbage.

I undersøgelsen adskilte særligt den periode, depressionen vurderedes som behandlingsresistent, sig ved, at næsten halvdelen var sygemeldt fra arbejde. På dette tidspunkt havde de ikke reageret på behandling for depression i et år, hvilket kunne gøre perioden særligt sårbar.

Undersøgelsen foreslår tidlige indsatser, både undervejs i behandlingen og efter at depressionen defineres som behandlingsresistent, og at undersøge, hvilke perioder det kunne være relevant at sætte ind for at undgå den gradvise eksklusion fra arbejdsmarkedet. 

Kilde

Gronemann et al.: “Treatment‑resistant depression and labor market affiliation in the Danish welfare society: a register‑based study”, Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, Springer (2022).

...
Pige, kigger i kamera

Flere og flere får en psykisk lidelse. Unge mistrives. Børn bliver glemt. Psykiatrien i Danmark er ved at kollapse! Du kan gøre en forskel. Lige nu.