Luk

Tre gode råd til at gøre en svær jul bedre

Måske er du en af dem, der bare vil springe flæskesteg og brunkager over. For nogle er julen nemlig ekstra svær og fører ofte til skuffede forventninger og følelser af ensomhed. Men sådan behøver det ikke være. Her sætter vi fokus på den svære jul, og giver dig gode råd til, hvordan den bliver bedre.

Jul, julelys, pynt
Hvis man forsøger at betragte sine tanker ovenfra, vil det give mulighed for, at man kan vende nogle af de meget negative tanker til mindre negative tanker.
Per Knudsen, rådgiver i Psykiatrifondens Rådgivning

Julen er en tid, som for mange emmer af forventninger om kærlighed og varme, og om at have det godt og trygt sammen med dem, man elsker og holder af.

Det er dog ikke altid, at disse forventninger rent faktisk kan indfries. For mange ender det i skuffede forventninger og følelser af ensomhed.

Men sådan behøver det ikke være. Ifølge Per Knudsen, rådgiver i Psykiatrifondens Rådgivning og tidligere chefpsykolog i psykiatrien, er der nemlig nogle ting, man kan gøre for at komme bedre gennem julen.

Disse ting handler kort sagt om at tænke over, hvordan man tænker - og om at sætte tingene lidt i perspektiv. 

Men hvordan gør man så det? Det får de tre gode råd af Per Knudsen til herunder: 

Overvej din tænkning

Vores tanker er lynhurtige og automatiske, og de løber ofte af med os.

Hvis du føler, at juletiden er en svær periode, kan den ofte være præget af negative tanker såsom: ingen ønsker at være sammen med mig til jul, eller jeg får aldrig den perfekte jul, som alle andre har, der fylder mest, og som giver anledning til både bekymringer og angst.

Disse tanker er dog mulige at arbejde med, forklarer Per Knudsen: ”Hvis man forsøger at anlægge et helikopterperspektiv, og betragter sine tanker ovenfra og eventuelt på en ny måde, vil det give mulighed for, at man selv kan vende nogle af de meget negative tanker til mindre negative tanker”.

For eksempel kan man overveje at vende sine tanker om, at julen er svær, til, at den objektiv set ikke varer særligt længe, og det kan være en hjælpsom tanke at forsøge at huske på, at det holder op igen.

På den måde kan man prøve at sætte sine negative tanker under lup, og måske også udfordre dem lidt.

Det kan være en rigtig svær disciplin, og det er absolut nemmere sagt end gjort, men det er altså muligt at gøre noget ved sin tænkning, og øve sig i at håndtere sine negative tanker, fortæller Per Knudsen.

Positive tanker avler positive følelser

Vores følelser udspringer ofte af vores tanker – og hvis de tanker er negative, vil de ofte udløse negative følelser også. Derfor er arbejdet med vores tanker så vigtigt, og hvis vi først får lettet den negative tankestrøm, vil det være meget nemmere at lette de negative følelser, forklarer Per Knudsen.

Negative følelser kan dog være så intense, at de kan være svære at håndtere, og her kan noget som Det mentale motionscenter (her på Psykiatrifondens hjemmeside) være et godt sted at hente hjælp. Her finder du nemlig en lang række metoder, som kan hjælpe og støtte dig i at håndtere depressive og angste tanker, for eksempel af den type, som kan fylde meget op til og omkring jul.

Alene det at gøre noget aktivt for at afhjælpe og håndtere ubehag kan give dig en positiv oplevelse af, at du begynder at tage kontrol over dine følelser, forklarer Per Knudsen, og så er du allerede rigtig godt på vej i arbejdet mod en mere hensigtsmæssig følelsesregulering.

Denne øvelse i at regulere og håndtere de svære tanker og negative følelser er også noget, du kan tage med dig til julens arrangementer, hvor det kan være en god idé at aftale med din familie, venner eller dem, du skal være sammen med, at du kan have brug for at trække dig en gang imellem.

Det kan være, at det hjælper for dig, hvis du får mulighed for at trække dig i fem minutter, hvor du kan fokusere på din tænkning og din følelsesregulering, og her er det vigtigt at inkludere din omgangskreds i dine behov.

Så behøver du ikke samtidig at skulle bekymre dig om, hvad de mon tænker, når du trækker dig, for de vil på forhånd forstå hvorfor.

Din adfærd har betydning for din psyke

Med julen følger også mange krav om at kunne fungere i mange forskellige relationer, og det er ikke sikkert at du selv har valgt dem alle sammen. Den giver dog samtidig mulighed for at mestre relationer, som er vanskelige.

Én ting, der er vigtig at undgå, er en undvigelsesadfærd, hvor du trækker dig som en form for selvbeskyttelse, forklarer Per Knudsen. Det gør ofte relationerne endnu sværere at opbygge og opretholde, og kan også medføre en følelse af ensomhed.

Ensomhed er en stor udfordring for mange. Derfor er det vigtigt at bruge de relationer, man har, og samtidig opsøge de relationer, der er mulige. De negative tanker kan nogle gange forsøge at overbevise dig om, at du ikke har nogle relationer, du kan bruge, men her er det igen vigtigt at forsøge at omvende sin tænkning.

Det kan for eksempel være nyttigt at skrive sine relationer ned på et stykke papir, og lave en for og imod-liste, og så vil man typisk opdage, at der findes relationer, man kan række ud til, foreslår Per Knudsen.

Det kan også være en god idé at bruge sit lokalmiljø og undersøge hvilke aktiviteter, der findes tæt på én. Der er f.eks. mange arrangementer på biblioteket og i medborgerhusene rundt om i landet, også i julen. Kirken er også et sted, der altid er åbent for alle, uanset religiøse overbevisninger.

Hvis du ikke har mange at være sammen med i julen, så kan det også være vigtigt at komme lidt ud hver dag, fortæller Per Knudsen: ”Selvom det er en dag, hvor du egentlig ikke skal se nogen mennesker, så kom for så vidt muligt ud alligevel”.

Det kan være, at du hilser på din nabo eller smalltalker nede hos bageren. Det er bedre end ingenting, og tingene ser ofte lidt anderledes ud, når man kommer hjem igen.

Det vigtigste er altså, at man husker på, at disse svære tanker og følelser er helt naturlige – de kan være ubehagelige, men aldrig forkerte.

Når man forsøger at skifte perspektiv og arbejde med sin tænkning er man på vej et rigtig godt skridt hen ad den rigtige vej.

Det kan være svært at komme i gang med at arbejde med sin tækning, men det er blandt andet noget af det, vi kan hjælpe med i Psykiatrifondens Rådgivning, hvor du blandt andet kan komme til at snakke med frivillige som Per Knudsen.

Her sidder fagligt kompetente rådgivere nemlig klar hele året rundt. Også i julen, hvor der er åbent alle dage mellem jul og nytår og hen over nytårsaften.

Rådgivningens åbningstider jul 2023

Psykiatrifondens rådgivning holder åbent alle dage i julen og hen over nytårsaften:

Telefonrådgivning (tlf. 39 25 25 25)
Uge 51 (18. - 24. december):
Mandag til torsdag kl. 10-22
Fredag kl. 10-18
Lørdag og søndag kl. 10-16

Uge 52 (25. - 31. december):
Mandag til fredag kl. 10-18
Lørdag og søndag kl. 10-16

Chatrådgivning
Uge 51 (18. - 24. december):
Mandag kl. 18-22
Tirsdag kl. 14-22
Onsdag kl. 18-02
Torsdag kl. 14-02
Fredag kl. 14-18 og 22-02
Lørdag kl. 12-16 og 22-02
Søndag kl. 12-16

Uge 52 (25. - 31. december):
Mandag og tirsdag kl. 18-22
Onsdag kl. 18-02
Torsdag kl. 14-02
Fredag kl. 14-18 og 22-02
Lørdag kl. 12-16 og 22-02
Søndag kl. 12-16

Læs mere om vores rådgivningstilbud

...

Læs også 

Telefon, rådgivning, Psykiatrifonden

Højtider er ofte svære for mennesker, der er psykisk sårbare. Ikke mindst julen. Mange føler sig ensomme og har ikke ret meget netværk. Folk tænker over, om de virkelig er ønsket af deres familie. Men tag fat i nogen, før det bliver for tungt. Sådan...

Jul, aftaler, papir, 2

Tal med hinanden, lav klare aftaler og skriv dem ned, så alle kan huske dem. Mange er bekymrede for juletiden, fordi de selv eller en pårørende har en psykisk sygdom eller sårbarhed. Men hvis man mødes på forhånd og aftaler rammer og forventninger...