Luk

Børn af forældre med mentale helbredsproblemer har større risiko for at udvikle børneastma

Mødres mentale helbred ser ud til at have større betydning end fædres, og børn af mødre med kombinationen af mentale helbredsproblemer og ingen tilknytning til uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet har en ekstra stor risiko for astma.

Barn trækker vejret gennem iltmaske

Undersøgelsen er baseret på registerdata (data, som er indsamlet af myndighederne med et administrativt formål) for mere end 900.000 børn født i Danmark fra 2000 til 2014 og deres forældre. Via registre blev der blandt andet indhentet oplysninger om forældrenes mentale helbred, indtægt og uddannelsesniveau, og om børnene havde astma. Forældrenes mentale helbred blev opdelt i fire grupper efter deres sværhedsgrad: alvorlige, moderate, lette og ingen mentale helbredsproblemer.

Undersøgelsen viste, at 26 procent af mødrene og 16 procent af fædrene havde mentale helbredsproblemer, og en større andel af deres børn havde børneastma (11 -12 procent) sammenlignet med børn af forældre uden mentale helbredsproblemer (9 procent). Denne sammenhæng blev observeret uanset helbredsproblemernes sværhedsgrad. 
 
Mødrenes mentale helbred havde større betydning end fædrenes, og børnenes risiko for børneastma var ekstra stor, når mødrene oven i de mentale helbredsproblemer havde en lav socioøkonomisk status. Som ventet var der en markant større andel med lav socioøkonomisk status blandt forældre med mentale helbredsproblemer sammenlignet med forældre uden mentale helbredsproblemer. Studiet peger i retning af, at det er vigtigt at have fokus på børn af forældre med mentale helbredsproblemer, også de lette helbredsproblemer, og på den dobbeltbyrde, som børn af mødre med mentale helbredsproblemer og lav socioøkonomisk status bærer. 

Kilde

Heuckendorff, S. et al. (2021). “Parental mental health, socioeconomic position and the risk of asthma in children—a nationwide Danish register study”. European Journal of Public Health. 

https://doi.org/10.1093/eurpub/ckab205