Luk

Målsætninger og resultater

Psykiatrifonden blev etableret i 1996. Vi er stolte af alt det, vi har medvirket til at opnå siden da. Vi tager en del af æren for, at der er kommet mere opmærksomhed om psykisk sygdom – både i medierne og blandt politikerne.

Ur

Målsætninger

Psykiatrifondens målsætninger

Psykiatrifonden kæmper for, at færre får en psykisk sygdom. Samtidig skal alle, der bliver ramt eller er i risiko for det, have den støtte og behandling, de har brug for. I tide. Og vi kan gøre det bedre end i dag.

I Danmark vil 82 procent af befolkningen modtage behandling for psykisk sygdom i løbet af livet. Hvert år har mere end 700.000 voksne symptomer på det. Og i hver eneste skoleklasse sidder der et eller to børn med så store psykiske problemer, at de har brug for professionel hjælp.

Netop børn og unge er særligt udsatte. For mens livsstilssygdomme typisk rammer mennesker, der er oppe i årene, rammer psykisk sygdom ofte første gang, når man er barn eller ung. Det kan trække negative spor gennem hele livet. Som koster dyrt. Både for den ramte, for de pårørende og for samfundet.

Derfor arbejder vi for, at ingen børn eller unge udvikler en psykisk sygdom. Det kræver fokus på tidlig opsporing. Og hurtig, effektiv og kvalificeret hjælp til de børn og unge, der har brug for det.
Vi ved, at fællesskab styrker den psykiske sundhed. Også på arbejdspladsen. Alligevel har tre ud af fire voksne med en psykisk sygdom ikke et arbejde i dag. Derfor arbejder vi for, at alle med en psykisk sygdom får hjælp til at blive en del af et arbejdsfællesskab.

Psykisk sygdom er omgærdet af tabuer og fordomme. Dem vil vi bryde med. Vejen til det går gennem viden og indsigt. Derfor arbejder vi med oplysning, uddannelse og kurser. Vi hjælper også gennem rådgivning og samtalegrupper. Og projekter, som forebygger, giver ny viden og bedre behandling. Det skaber større forståelse, bedre vilkår og varige forbedringer for mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.

Vi arbejder målrettet, langsigtet og vedholdende. Baseret på evidens og i samarbejde med fagfolk, kommuner, virksomheder og andre organisationer. For kun sammen kan vi bekæmpe psykisk sygdom.

I 2023 vil vi ...

  • Arbejde politisk for at udbrede metoden Mind My Mind, der hjælper skolebørn i psykisk mistrivsel, som et standardtilbud til alle børn i målgruppen.
  • Sikre hjælp og støtte til alle børn, der vokser op med en mor eller far med psykisk sygdom gennem udbredelse af hjælp til alle familier med psykisk sygdom i kommuner og regioner.
  • Arbejde for at styrke forskning, der kan forbedre behandlingen af mennesker med psykisk sygdom.  
  • Opspore og hjælpe børn og unge med alvorlig mistrivsel og sikre alle hjælp i tide.  
  • Stoppe stigmatisering og tabuisering af psykisk sygdom gennem oplysning 
...

Vi indsamler viden og gennemfører oplysningskampagner. Vi tilbyder uddannelse og kurser i psykisk sygdom. Og hvis man er ramt af en psykisk sygdom eller er pårørende, er der gratis hjælp at hente i vores samtalegrupper og rådgivning, som hvert år får mere end 20.000 henvendelser. 
 
Vi udvikler projekter og løsninger, der forebygger, giver ny viden og bedre behandling. Det gør vi i samarbejde med fagfolk, kommuner, virksomheder og en række organisationer.  
 
Det skaber alt sammen bedre vilkår og varige forbedringer for mennesker med psykisk sygdom. Og det bryder med de fordomme, psykisk sygdom ofte er forbundet med. 

​Resultater

Psykiatrifondens resultater

Mange af Psykiatrifondens oplysningsindsatser og kampagner har medvirket til, at det er blevet lidt lettere at tale om psykisk sygdom.  

Sådan har vi gjort en forskel 

  • Vi har i høj grad medvirket til den øgede opmærksomhed. der er kommet omkring psykisk sygdom – både i medierne og blandt politikerne
  • Det er blevet lidt lettere at tale om psykiske problemer – det tager vi en del af æren for
  • Vi har sat vores fingeraftryk på vigtige politiske beslutninger om psykisk sundhed, fx på uddannelsesområdet
...

Med en række innovative projekter har vi banet vejen for nye metoder og tilgange i blandt andet kommuner og regioner. Desuden har vi hjulpet mange tusind mennesker i vores rådgivning – også mange pårørende. Mange har haft gavn af øvelserne i vores mentale motionscenter. Og vi har opkvalificeret tusindvis af fagprofessionelle, så de har fået mere viden om psykisk sygdom og større forståelse for mødet med borgere med psykiske vanskeligheder. 

Det har vi gjort

  • Undervist mere end 70.000 skoleelever i psykisk sygdom og psykiske problemer
  • Rådgivet næsten 10.000 individer hvert år gennem vores gratis rådgivningstilbud
  • Udviklet et mentalt motionscenter, som er besøgt af mere end 70.000 mennesker årligt
  • Udbredt viden om psykisk sygdom, blandt andet via vores månedlige nyhedsbrev, som cirka 250.000 mennesker modtager – og gennem vores hjemmeside, blad og udgivelse af bøger
...

 

Indhold