Luk

Spørg mere - så fylder det mindre

1 ud af 4 børn har en mor eller far, der lider af psykisk sygdom. Og 7 ud af 10 får ikke den hjælp, de har brug for. Men når børn vokser op med psykisk sygdom som ekstra familiemedlem, er støtte og omsorg afgørende.

Logo for indsatsen "Spørg mere - så fylder det mindre"

Hvorfor er det et problem?

Over halvdelen af alle børn, hvis forældre har svær psykisk sygdom, får selv en psykisk lidelse, før de fylder 30 år. Forældre, der både har børn i huset og sygdom i sindet, har svært ved at give al den omsorg, børn har brug for. Og det har store personlige omkostninger for den enkelte og store økonomiske og samfundsmæssige omkostninger for os alle.

Hvad er løsningen?

Problemet skal løses på flere niveauer, men en del af løsningen er at spørge mere ind til børn, som har forældre med psykisk sygdom. Klasselæreren og fodboldtræneren. Onklen og tanten. Naboen og forældrene i vennekredsen. For når voksne spørger ind, er det lettere at være barn. Og et spørgsmål er et godt sted at starte. Hvordan har du det? Hvordan går det derhjemme? Er der noget, vi skal tale om?

Desværre er vi voksne alt for gode til at passe os selv. Det er jo uhøfligt at stikke næsen i andres sager. Det har vi fået at vide, siden vi var små. Derfor kan det lyde ulogisk, når vi beder voksne om at være lidt grænseoverskridende. Om at spørge lidt mere. Og blive ved, når det ikke virker første gang. For der er forskel på høflighed og omsorg, og børn har brug for det sidste. Når voksne spørger ind, får barnet en vej ud. Det føler sig set. Skuldrene sænkes, ensomheden mindskes og selvværdet vokser.

Derfor er vi hos Psykiatrifonden og Børns Vilkår gået sammen i et partnerskab med Ole Kirk’s Fond om at støtte børn, hvis mor eller far har psykisk sygdom. Så de trives i nuet og har mindsket risiko for psykisk sygdom i fremtiden. Alle børn fortjener et godt liv. Med alle de muligheder og umuligheder, det indebærer. Og vi kan starte med at spørge lidt mere.

Du kan se nogle af kampagnefilmene her eller besøge kampagnens hjemmeside

Læs rapporter 

Rapport, Spørg mere, Opsporing af pårørende børn til patienter i voksenpsykiatrien

Der er behov for en ny, ensartet og systematisk praksis omkring børn, som har forældre med psykisk sygdom. Det fastslår Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond i en rapport, som afdækker store regionale forskelle på, om og hvordan børnene...

Spørg mere (udvidet billede), minirapport, menneskelige og økonomiske omkostninger

Hvert fjerde barn i Danmark oplever at have en forælder med psykisk sygdom, inden de fylder 16 år. Det svækker børnenes muligheder i livet og er dyrt for samfundet. Det viser en ny rapport.

Kampagner

Spørg mere, Hvordan har du det?

Ny kampagne fra Børns Vilkår, Psykiatrifonden og Ole Kirk's Fond sætter fokus på, at mange voksne er tilbageholdende med at spørge ind til børn, der vokser op med en mor eller far med psykisk sygdom. Det vil børnene lære de voksne med kampagnen.

Glemmekassen, opsætning, Christiansborg

Børn af forældre med psykisk sygdom bliver alt for ofte glemt, når politikerne laver aftaler. Men når vi glemmer børnene, svigter vi dem, og deres risiko for selv at få en psykisk sygdom bliver endnu højere. Det er på tide, at de glemte børn, får den...


Som forældre kan du bruge Psykiatrifondens rådgivning til at få hjælp og vejledning om, hvordan man bedst taler med sine børn om psykisk sygdom

Chat med os

Du kan både ringe, chatte og skrive til vores anonyme og gratis rådgivning, som har åbent hvert dag, året rundt.

I Psykiatrifonden har vi også flere tilbud til børn og unge som er pårørende

Børnegrupper, ikon, lille, med luft

Psykiatrifonden har stor erfaring med at afholde samtalegrupper for børn, som er pårørende til en forælder med psykisk sygdom.

Ungegrupper, ikon, lille, med luft

Har du eller kender du nogen, der har en forælder med psykisk sygdom? Psykiatrifonden tilbyder gratis online ungegrupper.

Desuden har vores gode samarbejdspartner Børns vilkår rådgivning til børn på Børnetelefonen