Luk

Børn af forældre med psykisk sygdom har en øget risiko for selv at udvikle psykisk sygdom

En ny dansk befolkningsundersøgelse er den første til at dokumentere en øget risiko for psykisk sygdom i den tidlige barndom blandt børn af forældre med alvorlig psykisk sygdom.

Barn holder sine forældre i hånden

I studiet blev alle børn født i Danmark i perioden 1. januar 1994 til 31. december 2016 fulgt fra fødslen og frem til dagen før deres syvårs fødselsdag ved hjælp af registerdata. Det Psykiatriske Centrale Forskningsregister blev brugt til at indhente information vedrørende både børnenes og deres forældres mentale helbred.

Ud af i alt 1.477.185 børn havde 19.177 af dem (1,3 procent) været i kontakt med børnepsykiatrien og var blevet diagnosticeret med en psykiatrisk diagnose i løbet af deres seks første leveår. Blandt disse børn havde 2.577 af dem (13,4 procent) mindst én forælder med alvorlig psykisk sygdom.

Studiet viser, at børn af forældre med alvorlig psykisk sygdom har en større risiko for selv at udvikle psykisk sygdom, heriblandt især angst, OCD og tilknytningsforstyrrelser, sammenlignet med andre børn.

Skizofreni hos forældrene bliver i studiet associeret med den højeste risiko for at udvikle psykisk sygdom blandt børnene.

Resultaterne viser yderligere, at mødrenes mentale helbredsstatus har en større betydning end fædrenes, hvorfor specielt børn af mødre med skizofreni har en markant øget risiko for selv at udvikle psykisk sygdom. I de tilfælde hvor begge forældre har alvorlig psykisk sygdom, er børnenes risiko yderligere forstærket.

Samlet set tyder studiet på, at børnenes risiko for at udvikle psykisk sygdom er særlig forhøjet i de første leveår, og der er derfor behov for tidlig forebyggelse blandt denne gruppe af børn.

Kilde

Davidsen et al.: ”Mental and pediatric disorders among children 0-6 years of parents with severe mental illness”, Acta Psychiatrica Scandinavia, 2022