Luk

Depression i voksenlivet kan have en betydning for udvikling af demens

Et nyt dansk studie viser, at mænd, der oplever depression før 55-årsalderen, har en højere risiko for at udvikle demens senere i livet.

Hænder hvilende på en stok

Klinikere bør derfor være opmærksomme på demenssymptomer blandt patienter med depression, så den nødvendige behandling kan påbegyndes rettidigt.

Studiet er baseret på registerdata for 595.828 mænd født i Danmark i perioden 1939-1959. Der blev indhentet oplysninger om mændenes uddannelsesniveau, intelligens, BMI og sygdomshistorik. I undersøgelsen blev depression defineret ud fra, om personerne brugte antidepressiv medicin eller havde været indlagt med depression, og information herom blev indhentet indtil mændenes 55-års fødselsdag. Ved hjælp af registrene blev mændene fulgt fra deres 55-års fødselsdag og indtil de enten fik en demensdiagnose, fik en recept på medicin mod demens, udvandrede fra landet, døde eller indtil april 2016.

I alt havde 10,6 procent af mændene fået antidepressiv medicin, og 2 procent af mændene havde oplevet at blive indlagt med depression før deres 55-års fødselsdag. Yderligere var 8.550 af mændene blevet diagnosticeret med demens og/eller havde fået ordineret medicin mod demens efter deres 55-års fødselsdag. 

Studiet viser en sammenhæng mellem depression og demens, idet mænd med depression har omkring dobbelt så stor risiko for at udvikle demens sammenlignet med mænd, som ikke tidligere har haft depression.

Endvidere viser resultaterne, at langvarige sygdomsforløb med depression er associeret med en 40 procent øget risiko for at udvikle demens. Studiet tyder altså på, at mænd, der har haft en depression, har en større risiko for at udvikle demens senere i livet sammenlignet med mænd, der ikke har haft en depression.

Kilde

Larsen et al.: ”Depression in adulthood and risk of dementia later in life: A Danish register-based cohort study of 595,828 men”, Journal of Affective Disorders, 2022