Luk

Ikke flere selvmord under COVID-19

COVID-19-pandemien og de deraf følgende restriktioner har sat den mentale sundhed på prøve hos mange. Norske tal viser dog, at det heldigvis ikke giver sig udslag i flere selvmord. 

Kram

Pandemien har betydet øget forekomst af ensomhed, stress, angst og depressionslignende symptomer hos mange. Eksperter og sundhedsprofessionelle har udtrykt frygt for, at dette ville kunne føre til en øget forekomst af selvmord.

Foreløbige tal fra det norske Dødsårsagsregister for månederne marts-maj 2020, altså de tre første måneder af lockdown, viser, at der blev registreret 140 selvmord i den periode, svarende til 2,8 per 100.000 indbyggere. Det er lidt færre, end hvad man observerede i de tilsvarende måneder i de fem foregående år, men stadig inden for, hvad man kan forvente ift. tilfældig variation.  

Forskerne bag undersøgelsen peger på, at en krise som COVID-19 på kort sigt kan få os til at føle en øget samhørighed i samfundet og give mere omsorg til personer, der er ramt af psykisk sygdom. Der har endvidere været en kraftig øgning af forebyggelsestiltag på det psykosociale område, hvilket sandsynligvis har spillet en positiv rolle i forhold til antallet af selvmord. Desuden kan det at opleve en krise sætte et anderledes perspektiv på ens dagligdagsproblemer og måske gøre, at livet føles mere dyrebart og værd at leve – og derved nedsætte sandsynligheden for at begå selvmord.  

Kilde

Qin, P. & Mehlum, L.: ”National observation of death by suicide in the first 3 months under COVID-19 pandemic”. Acta Psychiatrica Scandinavica 2021; 143:92-93