Luk

Patienter med spiseforstyrrelse har en øget risiko for at udvikle et alkoholmisbrug

Et stort dansk registerstudie med en gennemsnitlig opfølgningsperiode på 11 år viser, at patienter med forskellige typer af spiseforstyrrelser har en øget risiko for at udvikle et alkoholmisbrug, efter at de har fået stillet diagnosen, sammenlignet med en kontrolgruppe uden spiseforstyrrelser. 

Ølflasker i kasse

Studiepopulationen bestod af alle personer med en diagnosticeret spiseforstyrrelse, født i Danmark efter den 31. december 1967 og indtil den 31. december 2015. Der blev identificeret 20.759 patienter med anoreksi, bulimi eller anden uspecificeret spiseforstyrrelse, og de blev fulgt i de danske registre fra diagnosetidspunktet, og indtil de enten fik en diagnose på alkoholmisbrug, døde, udvandrede fra landet, eller indtil undersøgelsen sluttede i december 2018.

Patienterne blev i undersøgelsen sammenlignet med en kontrolgruppe bestående af 83.036 personer, som var udvalgt således, at de matchede patienterne med hensyn til køn, etnicitet, fødselsmåned og -år. 

Resultaterne fra studiet viser, at patienter med anoreksi, bulimi eller anden uspecificeret spiseforstyrrelse har en øget risiko for at udvikle et alkoholmisbrug sammenlignet med kontrolgruppen, især i det første år efter diagnosen. Bulimi bliver i studiet associeret med den højeste risiko, hvilket ifølge forskerne formentlig kan forklares ved, at patienter med bulimi ofte udviser en større impulsivitet, når det kommer til udvikling af vanedannende lidelser.

Resultaterne viser yderligere, at i de tilfælde, hvor patienterne også har en anden psykiatrisk lidelse end spiseforstyrrelse, er risikoen for senere udvikling af alkoholmisbrug markant forøget. Samlet set tyder studiet på, at der er en sammenhæng mellem spiseforstyrrelse og alkoholmisbrug, og forskerne bag studiet opfordrer derfor til, at der i klinikken iværksættes forebyggende tiltag som eksempelvis screening for at forebygge alkoholmisbrug blandt denne gruppe af patienter.

Kilde

Mellentin, A. et al.: ”Does receiving an eating disorder diagnosis increase the risk of a subsequent alcohol use disorder? A Danish nationwide register-based cohort study”. Addiction. 2022 Feb; 117(2):354-367.