Luk

Patienters opfattelse af tvang er påvirket af egen sygdomsforståelse og holdning til medicinering

Patienters opfattelse af tvang er afhængig af patienternes indsigt i deres egen sygdom og oplevelser med tidligere tvangsindgreb.

Medicinkapsler i rød og hvid

Tyske forskere valgte at undersøge, i hvilket omfang indlagte patienter i psykiatrien opfatter deres behandling med antipsykotisk medicin som tvang. 

I studiet deltog 91 patienter fra to psykiatriske hospitaler, hvoraf 36 var indlagt med brug af tvang og 35 var frivilligt indlagt. Studiets resultater viser, at de patienter, som blev indlagt med tvang, i markant højere grad udtrykte, at de opfattede deres medicinske behandling som tvungen, sammenlignet med de patienter, som ikke var indlagt med tvang.

Hvis patienterne havde en god forståelse af deres egen sygdom, opfattede de i mindre grad deres medicinering som tvungen, hvilket var det samme som for patienterne, der havde en mere positiv holdning til antipsykotisk medicin.  

Patienters sygdomsgrad havde ingen betydning    

Studiet undersøgte yderligere, om patienternes opfattelse af tvang i forbindelse med medicinering var sammenhængende med deres køn, alder, diagnose og sygdomssymptomer. Patienternes opfattelse af tvang i forbindelse med medicinering var ikke sammenhængende med deres køn, alder, diagnose, eller hvor mange gange de tidligere havde været indlagt.

Studiets mest overraskende resultat var, at patienternes opfattelse af tvang i forbindelse med deres medicinske behandling ikke var sammenhængende med deres sygdomsgrad. Dette gør op med opfattelsen af, at psykiatriske patienters modstand mod medicinering skulle være et symptom på sygdom i sig selv, skriver studiets forskere.

Kilde

Hirsch, S. et al.: “Patients´ perception of coercion with respect to antipsychotic treatment of psychotic disorders and its predictors”, 2021.