Luk

Psilocybin-assisteret terapi kan have gavnlige effekter på svær depression

En ny behandling, hvor patienter modtager psilocybin, et aktivt stof fra psykedeliske svampe, kombineret med samtaleterapi, kan muligvis være en ny, virksom behandling mod svær depression.

Lysende svampe i skovbunden

I et nyt dansk studie deltog 24 personer med svær depression. En gruppe blev udvalgt til øjeblikkelig behandling med psilocybin-assisteret terapi, mens en anden gruppe blev henvist til samme behandling på et senere tidspunkt. Behandlingen bestod af to sessioner, hvor deltagerne per session modtog én pille, som indeholdt svampestoffet psilocybin. Under den psilocybin-assisterede terapi lå deltagerne på en sofa, mens de lyttede til musik. Deltagerne havde mulighed for psykoterapeutisk støtte undervejs, og sessionerne varede cirka 11 timer.

Resultaterne af studiet viste, at patienterne, som modtog behandlingen først, havde en betydelig lavere depressionsscore sammenlignet med gruppen, som modtog behandling på et senere tidspunkt.  

Studiet indikerer, at psilocybin-assisteret terapi kan være lovende i behandling af svær depression. Derudover viser det sig, at psilocybin-assisteret terapi kan have en længerevarende effekt end andre behandlingsformer. Samtidig har behandlingen en lavere risiko for at skabe afhængighed, og bivirkningerne er mindre, sammenlignet med psykofarmaka.

Samlet set peger studiet i retning af, at psilocybin kombineret med psykoterapi har gode og vedvarende antidepressive effekter. Dog blev behandlingen kun testet på en lille gruppe af mennesker, og studiet blev gennemført over en kort periode. Samtidig var der ingen kontrolgruppe, som ikke modtog behandling med psilocybin-terapi. Det er altså relevant at foretage flere og større undersøgelser af psilocybin-assisteret terapi.

Kilde

Davis, A.K. et al.: ”Effects of psilocybin-assisted therapy on major depressive disorder: A randomized clinical trial”. JAMA Psychiatry 2021.