Thor giver mig en mental pause

Et liv som soldat i krig gav Andy Kruse Bruun Christensen belastningsreaktionen PTSD. Nu hjælper servicehunden Thor ham videre.

Det er 1994. Balkan koger over, og krigen splitter det tidligere Jugoslavien. Serbere, kroater og bosniere, der boede side om side i et samlet Jugoslavien, bekæmper nu hinanden i en bestialsk krig. Midt i det virvar står Andy Kruse Bruun Christensen. Han bliver kaldt Gammelsmølf af de andre soldater på grund af sine 24 år.

Sammen med et hold danske soldater er han udsendt til Kroatien, hvor han bliver vidne til krigen, uden at have mandat til at kunne gribe aktivt ind. Det kommer til at mærke Andy for altid.

Kæledyr er godt for sjælen


85 procent af danskerne bliver generelt gladere af at tilbringe tid med deres kæledyr. Det viser en undersøgelse lavet af Epinion for Dyrenes Beskyttelse.

Poul Videbech, psykiater og professor ved Psykiatrisk Center Glostrup, er heller ikke i tvivl:

”Der er ingen tvivl om, at det at tale med sit kæledyr, pleje dets pels eller gå en tur har masser af gunstige egenskaber og er både afstressende og afslappende,” siger Poul Videbech, der selv har fire hunde.

Læs mere om servicehunde på servicehundeforeningen.dk

En god kammerat

Det første, man møder hjemme hos Andy, er hans hunde. Den store sorte labradorblanding Thor kommer luntende, mens den hurtige retriever Joe kommer susende ud og hilser. Thor er Andys servicehund og følger med op i stuen, hvor han lægger sig under sofabordet.

”For halvandet års tid siden ville jeg have sagt, at han betyder alt, men det lyder ikke pænt, når man har en kone,” siger Andy smilende og fortsætter: ”Han betyder virkelig meget for mig og er en rigtig god kammerat.” Andy fik Thor i 2012.

Den første udsendelse er næsten et tilfælde. Andy er inde at aftjene sin værnepligt, og det skulle ikke blive til mere end det. Men da de spørger, om nogle af de værnepligtige kan tænke sig at blive udsendt, springer Andy til: ”Vi havde i mange år haft folk på Cypern, og jeg var i starten af 20’erne, og det gik derudad, så jeg tænkte, at det kunne være sjovt at prøve,” husker Andy.

Første stop: Kroatien

Andy bliver som det første sendt til Kroatien. Efterfølgende kommer han også en tur til Bosnien og senere til Afghanistan. Krigsminderne lagrer sig i Andy, der tilbage i Danmark ignorerer faresignalerne og i stedet bruger al sin energi på arbejde, overarbejde og fest. Lige indtil hans kone siger stop. Andy holder op med at arbejde og begynder i stedet for kampen med ptsd.

Styret af ptsd

I omkring halvandet år er Andy helt nede, og hans alarmberedskab oppe.

Hans ptsd gør, at han ikke kan købe ind, gå ture i byen eller være, hvor der er mange mennesker. Hvis Andy går på gaden, og der er nogen, der råber, tænker han, at det er en trussel. Hvis en bil gasser op, tænker han straks, at der er en, der vil køre ham ned. Ptsd’en styrer ham.

Thor giver mig en mental pause

Den sorte labrador hjælper krigsveteranen Andy gennem noget af det, der er svært, fordi han har ptsd: "Når jeg har min hund med, kan jeg altid vende mig mod ham og få en mental pause" siger Andy Kruse Bruun Christensen.

Thor flytter grænser

Men så får Andy Thor. Thor gør, at Andy kommer mere ud og langsomt får flyttet sine grænser. ”Jeg har bevæget mig, og jeg er ikke i tvivl om, at det er min servicehund, der er en stor del af det.” Andy træner med Thor og får ham certificeret som servicehund. Det betyder, at han kan tage Thor med ind i supermarkedet, på cafeen og i biografen.

Et af de steder, hvor Andy føler sig mest presset, er i supermarkedet. ”Når jeg har min hund med, kan jeg altid vende mig mod ham og få en mental pause,” siger Andy.

I dag tager Andy gerne Thor med de fleste steder. Og han er sikker på, at Thor har en stor del af æren for, at han igen er kommet på fode. Jeg ville måske have rejst mig alligevel, men ingen tvivl om, at det ville have taget meget længere tid,” siger Andy. Andy er i dag førtidspensioneret krigsveteran på grund af sin ptsd.

Tekst: Marie Hougaard, Dyrenes Beskyttelse

Foto: Thomas Degner, Dyrenes Beskyttelse

Artiklen er bragt i Psykiatri-Information

Som støttemedlem får du vores blad i postkassen 4 gange årligt. Du får også 10 % rabat på alle bøger fra Psykiatrifondens forlag.

 

Bliv støttemedlem!

 

HUSK: Du får fuldt fradrag for din støtte

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883