Luk

Psykiatrifonden: Absurd at tale om en udredningsret for børn. Det har de ikke

Tusindvis af børn og unges rettigheder bliver krænket. Det skriver Politiken i dag om Rigsrevisionens afdækning af massive overtrædelser af børn og unges ret til psykiatrisk udredning inden for 30 dage. ”Udredningsretten er kollapset, og regeringen må på banen med en akut redningsplan nu. Det her er politisk svigt for åbent tæppe,” siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

Pige, uskarp baggrund

Titel

Publiceret 7. februar 2024

...

Børne- og ungdomspsykiatrien er i frit fald. På bare tre år er den gået fra at overholde udredningsretten i over 90 procent af tilfældene til, at flere regioner ligger under 25 procent. Det skriver Politiken i dag efter indsigt i en kommende beretning fra Rigsrevisionen.

Hvis en mor eller far stoppede sundhedsministeren på gaden i dag og sagde: ”Mit barn har det rigtig svært, men der er ingen hjælp til os. Hvad skal jeg gøre? Hvor skal jeg gå hen? Hvem kan hjælpe mig – nu? Hvad ville hun så svare?”
Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden

Det betyder, at nogle børn venter i op til 200 dage på at blive udredt. Psykiatrifonden savner grundlæggende svar på, hvad børn, unge og familier skal gøre lige nu. Ikke om nogle måneder eller år, men lige nu.  

”Hvis en mor eller far stoppede sundhedsministeren på gaden i dag og sagde: ”Mit barn har det rigtig svært, men der er ingen hjælp til os. Hvad skal jeg gøre? Hvor skal jeg gå hen? Hvem kan hjælpe mig – nu? Hvad ville hun så svare?” spørger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. 

Børne- og ungdomspsykiatrien er reelt kollapset, og det er absurd at blive ved med at sige, at børn og unge har ret til udredning, mener hun. 

”Børn, unge og deres familier er efterladt uden nogen mulighed for at komme videre og befinder sig i et tomrum, hvor barnets symptomer bliver værre, og familiens situation sværere,” siger hun. 

Et svigt, ministeren må tage alvorligt 

Det værste er, at man i 63 procent af tilfældene ifølge Politiken ikke har informeret patienterne om deres rettigheder, mener Marianne Skjold:  

“Det er et svigt. Det er absurd at nedfælde nogle patientrettigheder for så at holde dem hemmelige for patienterne. Når rettigheder bliver noget, man selv skal lede efter, så har det den konsekvens, at patientrettighederne kun gælder for de ressourcestærke. Det håber jeg ministeren vil tage meget alvorligt.”  
Psykiatrifonden er tilfreds med, at man politisk allerede har vedtaget en række langsigtede tiltag for at imødekomme de store problemer i børne- og ungdomspsykiatrien, men mener, at der er brug for at sætte ind overfor problemerne her og nu med en redningsplan.  

Marianne Skjold, direktør, Psykiatrifonden, Foto: Louise Neupert
Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden

“Gør man ikke det, er der måske ikke en psykiatri at bygge videre på, og så når vi at tabe alt for mange børn,” mener Marianne Skjold. 

Ledelsesopgave at bremse flugt 

Rent ledelsesmæssigt skal der være stærkt fokus på at fastholde de tilbageværende og få andre til at søge tilbage, mener Marianne Skjold. 

“Det sidste kræver, at man fra politisk hold prioriterer benhårdt at løfte børne- og ungdomspsykiatrien, så den bliver et attraktivt og prestigefyldt sted at arbejde inden for sit medicinske speciale,” siger Marianne Skjold. 

Tidligere undersøgelser har vist, at psykiatere er flygtet fra det offentlige system til det private, fordi de ikke har ret gode muligheder for at behandle børn, og fordi de fagligt og menneskeligt hverken kan stå inde for eller se på, at så mange syge børn ikke får hjælp.  

- Er al kapacitet udnyttet?

Derudover mener Marianne Skjold, at man bør se på, om den kapacitet, der ligger uden for den offentlige børne- og ungdomspsykiatri, bliver udnyttet fuldt ud.  

“Hvis der er kapacitet derude, som ikke bliver udnyttet fuldt ud for at udrede og behandle børnene, så skal man inddrage det. Når det handler om vores børn, så synes jeg, at man skal vende hver en sten for at komme i mål,” siger hun.  

Derudover er det i hendes øjne vigtigt, at man kommer hurtigt i mål med de tiltag, man allerede har aftalt politisk. 

”Det er vedtaget, at der skal etableres et lettilgængeligt behandlingstilbud til børn og unge i alle kommuner. Det skal bygges op så hurtigt som muligt. Jo tidligere, børn og unge får den hjælp, de har brug for, jo bedre for både dem selv og deres familier,” siger Marianne Skjold.