Luk

Robusthedskommissionens anbefalinger: Sæt altid patienten først – ikke systemet

Digitale løsninger, øget brug af teknologi, senere tilbagetrækning og et opgør med faglige siloer er nogle af Robusthedskommissionens svar på, hvordan vi sikrer mere personale og bedre tid. ”Gode løsninger, også for en psykiatri, der skriger på ressourcer. Men det kræver, at vi holder fast i, at patientens behov altid kommer før systemets,” siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

Marianne Skjold Larsen, administrerende direktør, Psykiatrifonden

Titel

Publiceret 11. september 2023

...

Psykiatrifonden, der er Danmarks største organisation for mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende, deler Robusthedskommissionens ambition om at bruge digitale løsninger, men det skal altid først og fremmest være til patientens fordel, ikke systemets.

Digitale løsninger skal være til patientens fordel, ikke systemets.
Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden

”En videokonsultation kan fx godt være interessant for et menneske, der lider af svær angst og derfor er mest tryg derhjemme, hvor det for andre ikke vil være en god løsning – for dem vil det virke afskrækkende og måske skabe afstand eller decideret betyde, at de ikke søger hjælp. Og for en del kan digitale løsninger betyde tid sparet på transport og lettere adgang til recepter og journal,” siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.

Med andre ord er der mange ender og hensyn, der skal mødes, og her bliver det afgørende, at vi udvikler og indfører teknologiske muligheder på en klog måde, der fremmer lighed og styrker kvaliteten af behandlingen, mener Marianne Skjold.

”Det kræver, at det til enhver tid skal være patientens behov, der står først, uanset at vi har et presset sundhedsvæsen. Med ”klog” mener vi, at ønsker man at fremme lighed, skal man nogle gange behandle mennesker forskelligt. Man skal forstå og respektere deres situation, deres eventuelle sårbarhed, deres forståelse og mulighed for at deltage - i det her tilfælde i at anvende og drage nytte af digitale eller teknologiske muligheder. Det betyder så også, at alle ikke skal tvinges i den digitale retning, hvis de ikke kan,” siger hun. 

Senere tilbagetrækning kan øge kvalitet og sammenhæng

Fastholdelse af erfarne fagprofessionelle vil løfte kompetenceniveauet, hjælpe på personalemangel og give bedre mulighed for faglig sparring til gavn for patienterne på langt sigt.
Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden

Robusthedskommissionen vil også gøre det mere attraktivt for f.eks. ældre læger, sygeplejersker og psykiatere at blive på arbejdsmarkedet.

Det er en lovende anbefaling, ikke mindst for psykiatrien, hvor en stor generation af speciallæger er på vej på pension, og hvor der ikke kommer nok yngre læger til i den anden ende, mener Psykiatrifonden.

”Ældre sundhedspersonale har naturligvis en kæmpestor faglig erfaring og ekspertise, som er uvurderlig i behandlingen af fx psykiske lidelser. Det er der behov for flere steder, men ikke mindst i socialpsykiatrien, hvor kun 55 procent af medarbejderne har en uddannelse inden for social- eller sundhedsområdet. Det har konsekvenser for patienterne. Fastholdelse af erfarne fagprofessionelle vil løfte kompetenceniveauet, hjælpe på personalemangel og give bedre mulighed for faglig sparring til gavn for patienterne på langt sigt,” siger Marianne Skjold. 

Velkomment opgør med faglige siloer

Ved at nedbryde de traditionelle faglige siloer ... kan vi forhåbentligt styrke den helhedsorienterede behandling. Men det forudsætter ufravigelige kvalitetskrav til behandlingen, ligesom det kalder på tydelige, kliniske retningslinjer.
Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden

Robusthedskommissionen lægger også op til et brud med silotænkning og anbefaler at fremme det tværfaglige samarbejde mellem sundhedsfaggrupper.

"Vi hilser anbefalingen om mere sammenhæng og fleksibilitet på tværs af sundhedsuddannelserne velkommen. Mennesker med psykisk sygdom har ofte komplekse behov, der kræver en integreret tilgang til behandling og støtte. Ved at nedbryde de traditionelle faglige siloer og fremme tværfagligt samarbejde mellem sundhedsuddannelserne kan vi forhåbentligt styrke den helhedsorienterede behandling. Men det forudsætter ufravigelige kvalitetskrav til behandlingen, ligesom det kalder på tydelige, kliniske retningslinjer,” siger Marianne Skjold.

Når anbefalingerne skal omsættes til nye måder at tænke og arbejde på i sundhedsvæsenet fremover, vil det medføre hårde drøftelser og forhandlinger om fag, om prioriteringer, om kapacitet og kvalitet, men Psykiatrifonden håber, at alle på tværs af mødelokalerne kan blive enige om ét overordnet sigte med hele øvelsen: Sæt patienten først.