Luk

Psykiatrifondens chatrådgivning hitter hos unge

Flere og flere benytter Psykiatrifondens chatrådgivning, og det er især børn og unge, som skriver ind om deres udfordringer. Her fortæller rådgiver Tobias Elung Stenderup om, hvordan han oplever den stigende interesse i chatten.

Tobias Elung Stenderup, chatrådgivning, Psykiatrifonden

Kæmpe hjælp. Sikke et fantastisk menneske, jeg fik lov at skrive med.
Anonym bruger på chatrådgivningen

Rekruttering af flere rådgivere, udvidede åbningstider og lancering af natchat til april. Sådan ser programmet ud i Psykiatrifondens chatrådgivning, og det er der en grund til.

Interessen i at sparre med en af Psykiatrifondens rådgivere bliver nemlig kun større, og det er særligt muligheden for at chatte, der hitter. Især hos børn og unge.

”Jeg synes, at gennemsnitsalderen er faldet det seneste år. Inden for de seneste to måneder har jeg næsten kun haft kontakt med mennesker i 20’erne eller under”, fortæller 26-årige Tobias.

Tobias har været frivillig i den vækstende chatrådgivning i et år, og til daglig læser han psykologi på Københavns Universitet. Ifølge ham selv måtte fordelingen dog gerne se anderledes ud.

”Jeg ville ønske, at Psykiatrifonden kunne være mit fuldtidsarbejde. Det er præcis det arbejde, jeg gerne vil lave på fuldtid. At tale med dem, der har mest brug for hjælp. En enkelt samtale for dem kan gøre en ret stor forskel”, fortæller han.

Chatten er børn og unges hjemmebane

Men hvorfor foretrækker børn og unge at skrive? Som 26-årig befinder Tobias sig selv i den aldersgruppe, der i høj grad dominerer chatten. Derfor har han også et interessant svar på netop det spørgsmål.

”Jeg tror, chatten er populær, fordi unge i høj grad bruger chat til daglig. Det minder om deres dagligdag. Chatten har også en grad af anonymitet, så man trygt kan tage store, tunge emner op, som måske er sværere i telefonen”, forklarer han.

Det er Liza Marie Johnson, der er leder af Psykiatrifondens rådgivning, enig i. Der er et godt match mellem chatrådgivningen og den måde, ungdommen er vant til at kommunikere på.

Jeg tror, chatten er populær, fordi unge i høj grad bruger chat til daglig. Det minder om deres dagligdag.
Tobias Elung Stenderup, rådgiver, Psykiatrifonden

”Det er vigtigt at huske, at chat er noget, de unge er vokset op med. Det handler også om tilgængelighed. De skal ikke bestille tid og nå at blive nervøse for, om de nu alligevel tør være ærlige. De skal kunne skrive til os i det øjeblik, de har brug for det”, siger hun.

I en statistikrapport fra Psykiatrifonden er tendensen helt tydelig. Her kan man se, at antallet af startede samtaler i chatrådgivningen er steget med 87 procent fra 2020 til 2022. Derudover udgør aldersgruppen 13-29-årige hele 63 procent af de startede samtaler i chatten for 2022.

”Verdens bedste opgave”

Tobias er i fuld gang med sit andet semester på kandidatuddannelsen i psykologi, og når den sidste eksamen er overstået, er drømmen at hjælpe andre som terapeut.

For nu er Tobias glad for sit arbejde i Psykiatrifondens rådgivning, hvor han får en smagsprøve på sin drøm. En smagsprøve på, hvor stor forskel en enkelt samtale kan gøre for personen i den anden ende.

”Jeg synes, at den bedste opgave i verden, det er at hjælpe et andet menneske med den metode, der fungerer bedst for lige præcis den person. I rådgivningen har vi den frihed. Og jeg kan bruge min faglighed. Det er meget givende at hjælpe på den måde”, fortæller han.

Psykiatrifonden gør alt, hvad de kan, for at imødekomme den stigende efterspørgsel for chatrådgivning. Spørger man Liza Marie Johnson, er det en kamp, der må og skal vindes.

”Behovet er stort, og det bliver ikke mindre. Vi vil gerne holde chatrådgivningen åben lige så længe som vores telefonrådgivning, og vi vil gerne give børnene og de unge en chatrådgivning om natten, for vi kan se, at mange har det behov. Det er ikke gratis, men det er midler, vi vil kæmpe for”, siger hun.

Natåbent fra 13. april

Fra den 13. april 2023 holder chatrådgivningen natåbent hver torsdag og fredag fra klokken 22 til 02. I løbet af året er planen at holde natåbent på endnu flere af ugens dage, og det er takket være Twitch-streameren Jacob "Jaxstyle" Krull, at det kan blive en realitet.

Jaxstyle indsamlede over en million kroner til Psykiatrifonden på blot fire døgn. Læs mere om hans velgørende og uafbrudte livestreaming lige her: Jaxstyle samlede 1.225.541 kroner ind til Psykiatrifonden

Psykiatrifondens chatrådgivning

...

Bliv frivillig rådgiver

Har du, ligesom Tobias, lyst til at blive frivillig rådgiver hos os, så læs mere her: Bliv frivillig rådgiver i Psykiatrifonden

...