23.490 UNDERSKRIFTER AFLEVERET PÅ CHRISTIANSBORG

Et usb-stik, der hviler på en grøn pude i et glasskrin, ser måske ikke ud af meget, men på stikket ligger en fil med 23.490 underskrifter, som Psykiatrifonden har fået af de mange mennesker, der bakker op om, at børn, der vokser op med en far eller mor med en psykisk sygdom, skal have ret til et tilbud om hjælp og støtte. Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann tog imod underskrifterne på sit kontor og vil arbejde for, at børnene skal have ret til hjælp.

Børn med en far eller mor med psykisk sygdom skal have ret til hjælp

Da Psykiatrifonden i 2017 spurgte alle landets kommuner, om de havde tilbud om hjælp til børn, der vokser op med psykisk sygdom hos den ene eller begge sine forældre, var svaret nej i flere end halvdelen af landets 98 kommuner. 

Med andre ord kan flere end halvdelen af de 310.000 børn, der vokser op i disse familier, ikke få nogen hjælp hos deres kommune, heller ikke selv om man ved, at deres risiko for senere i livet selv at udvikle psykisk sygdom, er væsentligt højere end andres. 

Flere kommuner har efter spørgeundersøgelsen blev lavet benyttet sig af Psykiatrifondens tilbud om rådgivning i, hvordan de kan etablere samtalegrupper for børn eller tilsvarende tilbud. Seneste eksempel er Esbjerg Kommune, der i efteråret fik samtalegrupper for børn på budgettet.

Er der børnegrupper i din kommune?  

Samtalegrupper for børn gør det ikke alene. Mange af børnene er i en uforudsigelig og vanskelig situation derhjemme, hvor de tager et kæmpe ansvar og sætter sig selv til side. Der er ofte kun plads til sygdommen, fortæller Marie Johnsen, som selv har været indlagt med depression og hvis to drenge har haft stor glæde af at gå i Psykiatrifondens børnegruppe. Marie Johnsen afleverede underskrifterne til Jane Heitmann sammen med Psykiatrifonden og er selv vokset op med en mor, der havde en depression, der ofte overskyggede alt andet:

”Der var ikke nogen, der havde plads til, at jeg var ked af det. Hvis jeg græd, græd min mor endnu mere. Hvis det var en god dag, gjorde jeg alt, hvad jeg kunne, for at få det gode til at blive ved. Det har haft stor betydning for min udvikling og mit liv senere hen. Derfor er det vigtigt, at man får noget hjælp som barn,” sagde hun blandt andet til Jane Heitmann.

Se om der er en børnegruppe i din kommune.

Vil sikre børn støtte

Gruppesamtalerne hos Psykiatrifonden var en stor gevinst for Marie Johnsens to drenge, men der er som sagt stor forskel mellem kommunerne på, om der findes tilbud.
Jane Heitmann var imponeret over Marie Johnsen store åbenhed om sin egen og hendes to sønners situation, da hun var syg, og de to talte sammen i næsten en time. 

Som hun sagde efterfølgende: ”Vi skal sikre, at de børn får noget støtte.” 

Kompetencecenter på vej

Psykiatrifonden arbejder politisk for at få udbredt børnegrupper eller tilsvarende tilbud i kommunerne, for at udbrede viden om børnenes situation og for at sikre deres ret til hjælp. 

Samtidig er der i satspuljeaftalen for 2019-22 afsat 11 millioner kroner til et kompetencecenter for børn, der vokser op med en far eller mor med psykisk sygdom. 

Læs Marie Johnsens historie.

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883