Luk

Depression kan være hormonelt betinget og ramme hormonelt sensitive personer

Nyt dansk studie undersøger, om førstegangsmødre, der tidligere har haft en depression forbundet med hormonel prævention, er i større risiko for at udvikle fødselsdepression end personer, der tidligere har haft en depression, som ikke var relateret til hormonel prævention.

Hormonspiral, p-piller, til artiklen 'Depression kan være hormonelt betinget og ramme hormonelt sensitive personer'

Hormonelle ændringer kan øge risikoen for depression, og dette kan blandt andet ske ved brug af hormonel prævention (fx p-piller eller hormonspiral).

Studiet viser, at risikoen for at udvikle fødselsdepression var størst blandt kvinder, som tidligere havde haft en depression associeret med hormonel prævention. Derfor peger resultaterne på, at man bør indføre en strategi for risikovurdering af udvikling af fødselsdepression. En del af strategien skal være et fokus på, at der er en hormonfølsom undergruppe af kvinder, der er i øget risiko for at udvikle depression i forbindelse med hormonelle ændringer.

Tidligere studier har ikke kunnet vise, at der er en sammenhæng mellem forskellige hormonelle påvirkninger og faser (fx graviditet og overgangsalder), men dette studie peger på en mulig sammenhæng mellem depression ved hormonel prævention og fødselsdepression, hvilket antyder, at der kan være en sammenhæng i forekomsten af hormonelt betinget depression på tværs af livsfaser og hormonelle påvirkninger.

Studiet understreger, at det ikke er brugen af hormonel prævention, som fører til fødselsdepression, men at resultaterne kan bruges som indikator for kvinder, som er i øget risiko. 

Kilde

Larsen, S.V., Mikkelsen, A.P., Lidegaard, Ø., Frøkjær, V.G. (2023). Depression Associated With Hormonal Contraceptive Use as a Risk Indicator for Postpartum Depression. JAMA Psychiatry. 2023;80(7):682–689. doi:10.1001/jamapsychiatry.2023.0807

...
Depression, ikon

Når man har en depression, er man trist og mangler sin sædvanlige energi. Man har negative tanker og har svært ved at huske og koncentrere sig.