Luk

Depression øger risikoen for at udvikle demens

Et nyt dansk studie viser, at risikoen for at udvikle demens er 2,4 gange højere for personer diagnosticeret med depression – risikoen for at udvikle demens er altså mere end dobbelt så høj.

Særligt for resultaterne er, at der er en sammenhæng mellem depression og demens, uanset om man var blevet diagnosticeret med depression tidligt, midtvejs eller sent i livet. Dette indikerer, at depression generelt øger risikoen for demens.

Tidligere studier har fundet en sammenhæng mellem depressionssymptomer, som kommer sent i livet, og efterfølgende demens. Dette danske registerstudie af befolkningen over 18 år undersøger derimod konsekvenserne af depressionssymptomer både tidligt, midtvejs og sent i livet. Studiet sammenlignede personer diagnosticeret med depression med en kontrolgruppe uden en depressionsdiagnose.

Depression kan både være et tidligt symptom på demens og kan også opstå som følge af demens og tab af kognitive evner. Derudover mener man, at depression og demens deler samme genetiske prædisposition. Depression, som opstår tidligt i livet, øger givetvis også risikoen for at udvikle demens på grund ændringer i hjernen ved en depression.

Studiet viser, at der er en forbindelse mellem depression og senere udvikling af demens, uanset hvornår i livet depressionen indtræffer. Risikoen var mere end fordoblet for både mænd og kvinder, men en anelse højere for mænd. En forklaring på dette kunne være, at mænd er mindre tilbøjelige til at søge læge end kvinder, og at de derfor har mere alvorlige depressionssymptomer, når de diagnosticeres. 

Kilde

Elser, H., Horváth-Puhó, E., Gradus, J.L., Smith, M.L., Lash, T.L., Glymour, M.M., Sørensen, H.T., Henderson V.W. (2023). Association of early-, middle-, and late-life depression with incident dementia in a Danish cohort. JAMA Neurol. 2023 Sep 1;80(9):949-958

...
Depression, ikon

Når man har en depression, er man trist og mangler sin sædvanlige energi. Man har negative tanker og har svært ved at huske og koncentrere sig.

Demens, ikon

Når man har demens, har man svært ved at huske og fungere i hverdagen. Demens bliver gradvist værre og værre, og det er især ældre, der bliver ramt.