Luk

Forældres rygning øger børns risiko for ADHD 

Passiv rygning er skidt for mange ting. Nu fastslår en kinesisk undersøgelse med tæt på 50.000 børn, at forældres rygning i hjemmet også øger børnenes risiko for at udvikle ADHD. 

Gravid mave og en knækket cigaret

Forældre til børn i alderen 6 til 18 år besvarede spørgsmål om børnenes ADHD-symptomer og om udsættelse for passiv rygning i fostertilstanden (det vil sige, om barnets mor var udsat for passiv rygning under graviditeten), i de første leveår og aktuelt.  

Analyserne viste, at de børn, der var blevet udsat for passiv rygning i hjemmet igennem alle tre perioder, havde en cirka tre gange øget risiko for ADHD-symptomer sammenlignet med børn, der aldrig havde været udsat for passiv rygning i hjemmet. Udsættelse i én eller to af de angivne tidsrum var forbundet med en 50 procent øget risiko for ADHD-symptomer. Den største øgede risiko fandt man hos børn, der havde været udsat for passiv rygning i fostertilstanden. 

Nikotin påvirker den unge hjerne 

Den øgede risiko kan forklares med, at nikotin påvirker receptorer i hjernens celler, som regulerer hjernens udvikling. Hjernescanninger har også vist, at unge, der har været udsat for nikotin i fostertilstanden, har lavere aktivitet i områder af hjernen, som er knyttet til opmærksomhed. Der er derfor al mulig grund til at beskytte gravide og børn mod passiv rygning, hvis man ønsker at forebygge psykiske lidelser og udviklingsforstyrrelser.

Kilde

Lin, L.-Z. et al.: ”Association of prenatal, early postnatal , or current exposure to secondhand smoke with attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms in children”. JAMA Network Open 2021; 4(5).