Luk

Patienter med bipolar lidelse har øget risiko for at blive ramt af alvorlig hjerte-kar-hændelse 

Et nyt dansk registerstudie viser, at patienter med bipolar har en øget risiko for at blive ramt af en hjerte-kar-hændelse efter akut koronart syndrom (AKS: en tilstand, hvor der mistænkes blodprop i hjertet) sammenlignet med den generelle befolkning uden bipolar lidelse.

Et blodtryk bliver målt på en mands arm

Studiepopulationen blev identificeret i danske registre, og alle patienter med en AKS-diagnose i perioden 1. januar 1995 til 31. december 2013 blev inkluderet. Patienterne blev herefter opdelt i to grupper efter, om de havde en forudgående bipolar diagnose. Patienter med både AKS og bipolar lidelse blev matchet 1:2 på parametre som køn, alder og omfanget af sygdom med patienter uden en bipolar lidelse. Matching er en metode, der kan anvendes for at gøre to grupper sammenlignelige på observerbare forhold, der ellers kan forstyrre den sammenhæng, man gerne vil undersøge. Alle ikke-matchede patienter blev ekskluderet. 

Patienterne blev fulgt i danske registre fra tidspunktet for AKS-diagnosen, og indtil der enten indtraf en alvorlig hjerte-kar-hændelse eller til undersøgelsen sluttede den 31. december 2014. Alvorlig hjerte-kar-hændelse (MACE: major cardiac event) er et sammensat mål, der dækker over død (uanset årsag), ikke-dødelig blodprop i hjertet eller ikke-dødelig blodprop/blødning i hjernen. Ud over det sammensatte mål blev de tre elementer i målet undersøgt.  

I studiet indgik 2388 patienter, der var diagnosticeret med AKS i perioden 1. januar 1995 til 31. december 2013, 796 patienter med en diagnosticeret bipolar og 1592 uden bipolar lidelse. Resultatet fra studiet viser, at patienter med bipolar lidelse har 38 procent højere risiko for en alvorlig hjerte-kar-hændelse (MACE), 70 procent højere risiko for død og næsten dobbelt så høj risiko for blodprop/blødning i hjernen sammenlignet med patienter uden bipolar lidelse. Patienter med bipolar lidelse har derimod 17 procent lavere risiko for en ikke-dødelig blodprop sammenlignet med patienter uden bipolar lidelse. Det sidste er, ifølge forfatterne, ikke tidligere undersøgt, og desuden er fundet overraskende set i lyset af de andre resultater.

Ifølge forfatterne kan en mulig forklaring være, at patienterne med bipolar lidelse ikke når ind på hospitalet i tide til at få stillet diagnosen blodprop i hjertet, men dør inden. I studiet har det ikke været muligt at tage højde for en række almindeligt kendte risikofaktorer for hjerte-kar-sygdom (rygning, kost, og fysisk aktivitet), og hvis de er ulige fordelt i de to grupper patienter med og uden bipolar lidelse, kan det have påvirket resultaterne.

Kilde

Attar, R. et al.: Major adverse cardiovascular events following acute coronary syndrome in patients with bipolar disorder. International Journal of Cardiology. 2022.

Brain

Vi sætter fokus på den nyeste forskning inden for psykisk sygdom og sundhed.