Luk

Dine rettigheder

Frihedsberøvelse og andre former for tvangsanvendelse må kun finde sted efter reglerne i Psykiatriloven. Lær mere om patienternes rettigheder og mulighed for at klage.

Billede fra Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde

Har du oplevet tvang - lige meget hvilket type af tvangsindgreb - kan der altid indberettes en klage, hvis du oplever, at et tvangsindgreb ikke har været berettiget eller kunne være undgået. Du kan til enhver tid vælge at klage over et tvangsindgreb - lige meget hvor lang tid, der er gået, siden tvangen skete.

En klage over tvang indsendes til Det Psykiatriske Patientklagenævn, og der er ingen formelle krav til, hvordan klagen skal se ud. Du kan indsende klagen enten via e-mail eller Digital Post.

Mulighed for at klage 

En patient, som udsættes for frihedsberøvelse og andet tvangsindgreb, skal underrettes inden tvangsindgrebet, dens indhold, baggrund og formål (§ 31).

 Ved enhver anvendelse af tvang skal patienten vejledes om adgangen til at påklage indgrebet (§ 32).

Klage over beslutning om anvendelse af tvang har ikke opsættende virkning (Stk. 2).

Klage over beslutning om tvangsbehandling, jævnfør kapitel 4, har dog opsættende virkning, medmindre omgående gennemførelse af behandlingen er nødvendig for ikke at udsætte patientens liv eller helbred for væsentlig fare eller for at afværge, at patienten udsætter andre for nærliggende fare for at lide skade på legeme eller helbred (Stk. 3).

Ordforklaring: 'Opsættende virkning' betyder, at indgrebet "suspenderes", det vil sige, det kan ikke udføres, når der er klaget. 'Ikke opsættende virkning' betyder, at indgrebet finder sted uanset klage. 

Vigtigt at vide, hvis du ønsker at klage over tvangsindgreb

  • Du har ret til en patientrådgiver, som skal hjælpe dig gennem klageprocessen
  • Når du har indsendt en klage over et tvangsindgreb, må personalet ikke påføre dig tvang, mens klagen behandles (opsættende virkning)
  • Der er ingen frist for, hvornår du kan klage over et tvangsindgreb
  • Hvis du ønsker at klage over afgørelsen på en sag, skal denne indsendes senest tre måneder efter, du har modtaget afgørelsen.   
...

Beskikkelse af patientrådgiver 

Enhver patient, som udsættes for tvangsindlæggelse, tvangstilbageholdelse eller tvangsbehandling skal beskikkes en patientrådgiver. Patientrådgiveren skal bistå patienten i forbindelse med klage og behandling af disse (§24).

Patienten kan anmode om at få beskikket en ny patientrådgiver, hvis han/hun ønsker det (§25).

Patientrådgiveren skal besøge patienten senest 24 timer efter beskikkelsen, og herefter skal patientrådgiveren besøge patienten mindst én gang om ugen (§26).

Personalet på afdelingen er forpligtet til at give patientrådgiveren samtlige oplysninger, som er nødvendige for patientrådgiverens arbejde (§27).

Beskikkelsen som patientrådgiver bortfalder samtidigt med, at tvangsindgrebet bringes til ophør, men patientrådgiveren skal fortsat bistå patienten i forbindelse med klager, som allerede er iværksat, eller som iværksættes samtidigt (§28).

Kilde

Psykiatriloven (Retsinformation)