04.JUL.2019

Forårssolens betydning for udvikling af bipolar sygdom

Forskere har opdaget, at bipolar sygdom indtræder tidligere i områder, hvor der er stor forskel mellem den samlede mængde solstråler vinter og sommer.

Bipolar sygdom er en alvorlig psykisk lidelse kendetegnet ved en blanding af maniske og depressive episoder. Man ved fra tidligere undersøgelser, at personer med bipolar sygdom ofte har forskydninger i deres døgnrytme, fx søvnforstyrrelser. En forskergruppe har derfor undersøgt, om der er en sammenhæng mellem udviklingen af bipolar sygdom og årstidernes skif-ten – og de deraf følgende ændringer i dagslyset. 

Forskerne indsamlede data på ca. 5.500 patienter med diagnosen bipolar fra hele verden. Samtidig blev der indhentet oplysninger om solindstråling, som er den samlede mængde stråling, jorden får fra solen i et givet tidsrum, og på hvilket tidspunkt den største ændring forekom.

Bipolar lidelse

Bipolar lidelse – også kendt som maniodepressiv sygdom – rammer cirka 1% af alle danskere. Det er en alvorlig sygdom. I de maniske perioder kan man føle sig opstemt og lykkelig, men det kan let slå over i utålmodighed, irritation og vrede. Mennesker kommer i de maniske faser ofte til at gøre ting, som de senere fortryder og skammer sig over. I depressionen kan livet føles helt ubærligt, og 15-20% af de ramte begår selvmord.    

Denne boger til dig, der enten selv lider af den maniodepressive sygdom eller er pårørende. Du får viden om årsager, symptomer og behandlingsmuligheder, og du får råd til, hvad du selv kan gøre.

Køb bogen - og støt arbejdet for et godt liv til flere

Sygdomsdebut følger (sol)lyset

Hvis man sammenligner steder med stor og lille ændring i solindstråling om foråret, ses en forskel i debutalder for bipolar lidelse på op til 8 år. I Nordnorge, hvor solen stort set ikke viser sig i vinterhalvåret, men til gengæld heller aldrig går ned om sommeren, fandtes en af de laveste debutaldre for bipolar. Anderledes forholder det sig i Hongkong, hvor solens op- og nedtider er mere stabile året rundt. Dette tyder på, at lys har en betydning for udviklingen af sygdommen.

Desuden ser man, at sygdommen rammer stadig yngre personer. Forskerne bag undersøgelsen kobler dette til den mere udbredte brug af kunstige lyskilder hele døgnet, fx mobiltelefoner og tablets, og øget brug af LED-pærer, der udsender lys, som ligner dagslys.

Kilde: Bauer, M. et al.: ”Solar insolation in springtime influences age of onset of bipolar I disorder”. Acta Psychiatrica Scandinavica 2017 

Af Joan Bentzen, analytiker og ph.d.

Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/Panel.cshtml)

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883