04.JUL.2019

Overvægt fører til depression og dårlig trivsel

Både overvægt og depression er tilstande, der rammer mange mennesker, forringer livskvaliteten betragteligt og er en økonomisk belastning for både individ og samfund. Mange undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem graden af overvægt og depressive symptomer.

Nu har forskere vist, at gener, som har en sammenhæng med BMI (som er et mål for overvægt), har indflydelse på graden af depressive symptomer og mental trivsel. De genetiske varianter, som giver et højere BMI, havde betydning for både depressive symptomer og mental trivsel, men der var ikke den samme sammenhæng mellem de psykiske symptomer og BMI. Derved mener forskerne bag undersøgelsen, som omfattede mere end 150.000 personer, at kunne konkludere, at højere BMI leder til depression og dårlig trivsel – og ikke omvendt.

Men hvorfor?

Undersøgelsen giver ikke svar på, hvorfor højt BMI leder til depressive symptomer og dårlig trivsel. Måske er årsagen, at personer med højt BMI stigmatiseres pga. deres vægt, og det kan lede til depression. Eller forklaringen kan være, at højt BMI øger den fysiske sygelighed eller inflammationstilstande, hvilket igen øger risikoen for depression. 

Af Joan Bentzen, analytiker og ph.d.

Kilde: van den Broek, N. et al.: ”Causal association between body mass index and mental health: a Mendelian randomisation study”. J Epidemiol Community Health 2018; 72(8):708-710.

Tak fordi du læste artiklen — vi håber, du kunne lide den

Vi hopper lige til sagen: I Psykiatrifonden arbejder vi for at bekæmpe psykisk sygdom. Alle kan læse vores indhold, og sådan ser vi helst, at det fortsætter. Men vi er en privat sygdomsbekæmpende organisation, og der er mange udgifter forbundet med det arbejde vi laver.

Derfor håber vi meget, at du vil blive støttemedlem. Det kan du blive her!

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883